Google+ biztonság – 5 dolog, amit feltétlenül állíts be!

Egyre többen kezdünk el ismerkedni a Google+ szolgáltatásaival, lassan élettel telnek meg az ottani üzenőfalak is. A CIO magazin cikke alapján írtuk az alábbi bejegyzésünket, mellyel a kezdeti lépésekhez szeretnénk segítséget nyújtani: így például ne felejtsünk el elvégezni néhány biztonsági beállítást, mielőtt nagyon aktívak leszünk az oldalon!

Hogyan akadályozzuk meg, hogy bárki tudjon e-mail-t küldeni nekünk?

Bár a Google+ nem jeleníti meg az e-mail címünket, egy rossz beállítás bárkinek elérhetővé teszi, hogy egy gombnyomással levelet küldjön nekünk, ezzel megnyitva az utat sok kéretlen e-mail előtt. A Google+-ban menjünk a Profil menüponthoz (kattintsunk a  ikonra) és a profilkép alatt válasszuk ki az E-mail küldése linket:   
Ha jól csináltuk, a következő ablakkal találkozunk:


Bizonyosodjunk meg, hogy a jelölő négyzet nincs kipipálva, vagy ha engedélyezzük, ügyeljünk rá, hogy az engedélyt kiknek adjuk meg!

Hogyan akadályozzuk meg, hogy mások megoszthassák a bejegyzésünket?

Amikor felteszünk az üzenőfalra egy bejegyzést, vagy linket, lehetőségünk van megosztani azt bárkivel, vagy csak bizonyos körökkel. Amikor a bejegyzés megjelenik az ismerősünk falán, nekik lehetőségük van ezt tovább post-olni, hacsak nem tiltjuk le ezt a funkciót. Ha meg akarjuk akadályozni ezt, csináljuk a következőt:
Először is írjuk meg a bejegyzést és jelöljük ki a kört, akiknek meg szeretnénk mutatni. Amikor feltettük a bejegyzést,  annak jobb fölső sarkában kattintsunk a kis ikonra és válasszuk ki az újramegosztás letiltása funkciót:


Ez a kapcsoló eltávolítja a Megosztás lehetőséget a bejegyzés aljáról. Nézzük meg ezt a legördülő menüt, mert további hasznos beállításokat is találunk itt: szerkeszthetjük a bejegyzést utólag (ez nagyon tud hiányozni a Facebook-on), törölhetjük a bejegyzést, illetve megtilthatjuk, hogy mások hozzászóljanak.

Hogyan kapcsoljuk ki a Google+ e-mail-es értesítéseit?

Ha úgy érezzük, eláraszanak minket a Google+-ból érkező értesítő levelek, kapcsoljuk ki őket, vagy állítsuk be, mikről szeretnénk tudni! Ehhez nem kell mást tennünk, mint a képernyő jobb fölső sarkában kattintsunk a Beállítások ikonjára () és ott válasszuk a Google+ beállításokat. Itt egy hosszú listával találkozunk, ahol a Facebook szolgáltatásához hasonlóan egyenként beállíthatjuk, miről szeretnénk értesítéseket kapni:


Alapállapotban a Google minden olyan eseményről értesítést küld, amikor mások valami velünk kapcsolatos dolgot tesznek. Kapcsoljuk ki azokat a funkciókat, amikről nem akarunk tudni. Ha megnézzük a listát, látjuk, hogy akár sms-ben is értesítést kaphatunk majd. Egyelőre ez a funkció Magyarországon nem elérhető, de biztosak vagyunk benne, hogy az éles indulás után nem sokkal már mi is használni tudjuk majd.

Hogyan exportáljuk a Google+ adatainkat?

Hasonlóképp a Facebook adatmentési lehetőségéhez, a Google+ is elérhetővé teszi az ott tárolt adatok lementését, beleértve a Picasa fotóalbumokat, a Google profilt, a Buzz információkat, a Névjegyeket és az üzenőfali bejegyzéseket. Ehhez menjünk a Beállításoknál az Adatfelszabadítás menüponthoz és már menthetjük is az adatokat:


Hogyan töröljük a Google+ profilunkat?

Ha úgy gondoljuk, a továbbiakban nem szeretnénk jelen lenni a Google közösségi oldalán, három lehetőségünk adódik:

  1. Megváltoztathatjuk fiókunk láthatóságát úgy, hogy mindent elrejtünk, csak a nevünk és a profilképünk látszik másoknak. Ez jó lehet akkor, ha nem akarunk elveszíteni mindent, amit eddig feltöltöttünk. Azonban tudjunk róla, hogy minden, amit korábban megosztottunk, továbbra is látható marad azok számára, akiknek akkor engedélyeztük.
  2. A második lehetőség, hogy csak a Google+ profilunkat töröljük, amellyel eltűnünk a közösségi oldalról, de továbbra is elérjük a Gmail levelezést és egyéb Google szolgáltatást. Ehhez a Beállításoknál a Fiók áttekintése menüpont alatt válasszuk a Profil és közösségi funkciók törlése lehetőséget
  3. Végül választhatjuk azt is, hogy a teljes Google account-unkat töröljük, ebben az esetben MINDEN adatot elveszítünk, beleértve a Gmail-ben tárolt leveleinket is! Ha ezt a drasztikus megoldást választanánk, akkor a Fiók törlése pontot válasszuk.

Bizonyára számos nyitott kérdés maradt még adatvédelmi szempontból ezek után is, de talán az első lépésekhez elég segítséget nyújtott ez a rövid bejegyzés. Ha további kérdésetek lenne, tegyétek fel bátran, igyekszünk megválaszolni, vagy ha mi sem tudjuk, akkor közösen megkeresni a választ. Ha pedig hasznosnak találtad bejegyzésünk, kérünk szépen egy Tetszik-et (és persze egy +1-et) cserébe! 🙂