Főnökbiztos posztolás – avagy hogyan rejtsd el privát bejegyzéseidet?

Közzétéve: 2013. július 01.

Bizonyára sokszor előfordult már veled is, hogy szerettél volna valami nagyon, de nagyon fontosat megosztani az ismerőseiddel Facebookon, például, hogy fogzik a nyulad, vagy hogy nem látsz kettőig sem a lila ködtől, esetleg épp pipa vagy a felettesedre, de a küldés gomb megnyomása előtt okosan meggondoltad magad, hiszen ezek a posztok nem tartoznak mindenkire – kiváltképp nem a főnöködre.

Ha nem sikerült időben visszavonulót fújnod, akkor esetleg szereztél magadnak pár kínos percet, vagy netán többet is.

Hogy ne kelljen lemondanod az összes mélyen szántó gondolat posztolásáról, és közben attól se kelljen félned, hogy olyan is látja a bejegyzésedet, akire nem tartozik, megmutatjuk, hogyan rejtheted el őket a nemkívánatos közönség elől!

Bejegyzések elrejtése

Minden közzétett bejegyzés láthatóságát, legyen az kép, videó, hivatkozás vagy csak szimpla szöveg, könnyedén kontrollálhatod közzététel előtt azzal, ha megváltoztatod ezt a beállítást. Ügyelj arra, hogy ha például egy posztot publikusra állítasz, akkor ez a beállítás mindaddig úgy marad, míg meg nem változtatod újra. Tehát ha egyik nap így posztolsz valamit, de a következőt már nem így szeretnéd, gondoskodj róla, hogy visszaállítsd a láthatóságot az általad preferáltra.

Egyéni beállítások

Az előbb javasolt beállításokból talán eddig csak a publikust és az ismerősöknek szólót használtad, akkor most vedd jobban szemügyre az „Egyéni” beállítást, kattints rá.

Zárd ki a nemkívánatosakat

Ez a beállítás lehetőséget ad rá, hogy bizonyos konkrét személyeket vagy teljes listákat kizárj a poszt láthatósági köréből, így ők egyáltalán nem fogják látni ezt a bejegyzést.

Így csináld

Mutatjuk, válaszd az „Elrejtés előlük” rubrikát, és tiltsd le a főnöködet.

Mentsd el

Kattints a Változtatások mentése gombra. A letiltott személyek nem fogják látni, amit posztolsz.

Készíts listát

Ha gyakran posztolnál olyasmit, amit bizonyos személyek elől rejtve szeretnél tartani, akkor legegyszerűbb, ha listát készítesz, így nem kell egyenként megadni a neveket – ez hasznos tud lenni, ha például minden munkahelyi kapcsolatodat le szeretnéd tiltani a posztjaidról. A következőt kell tenned: menj az első kiszemelt áldozat oldalára. A borítóképén kattints az „Ismerősök” gombra. Kattints a „Hozzáadás másik listához” opcióra.

Új lista

Ha rákattintottál az előzőre, itt most válaszd legalul a „+ Új lista” opciót. A megjelenő mezőbe írd be a kívánt csoportnevet és nyomj egy entert.

Adj a listához még embereket

Most, hogy létrehoztad a listát, mindenkit hozzáadhatsz a saját profilján, akit szeretnél.

Használd a listát

A kész listádat most már egyben letilthatod a közzétett posztjaidról, tartalmazzon akárhány embert is.

Használod a lista funkciót? Szoktál rá ügyelni, hogy csak az lássa a bejegyzéseidet, akire valóban tartozik? Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is!

(Az összeállításban a Mashable volt a segítségünkre.)