Fontos változások a Facebook szabályzatában

Közzétéve: 2012. november 26.

A múlt héten a Facebook több, mint 1 milliárd emailt küldött ki a felhasználóinak, hogy értesítse őket a Felhasználói Szabályzat változásáról. Cikkünk segítségével megtudhatod, hogy melyek ezek a tervezett változások!

Tervezett változások

Talán kevesen tudják, de  a Facebook 2009 óta a Jogi és Felelősségi Nyilatkozat tervezett változásáról megkérdezi a felhasználókat. Ha egy változásra több, mint 7000 bejegyzés érkezik, akkor a felhasználók szavazhatnak, és ha 300 millió felhasználónál több negatív voks érkezik (30%-a a felhasználóknak nem kedveli a változást), akkor a Facebook eltörli a tervezett változást.

A mostani módosítás szerint a Facebook ezentúl emailben értesítené a felhasználókat, akiknek 7 napjuk lenne arra, hogy kommentjeikkel véleményezzék azt. A demokrácia innentől viszont eltűnik; a szolgáltatót semmi nem kötelezi arra, hogy megváltoztassa a tervezetet.

A másik módosítás az Adatkezelési Szabályzat egyes részeit érinti. Néhány elem a módosítások közül:

  • A Facebook figyelmezteti a felhasználókat arra, hogy barátaik vagy más felhasználók megjelölhetik őket fotókon, posztokban. Ha a felhasználónak ez nem tetszik, akkor „szóljon a barátainak vagy jelentse a Facebooknak a sértő posztot, stb-t”.
  • A Facebook azt is megemlíti, hogy egy alkalmazást hiába töröltünk, az alkalmazás üzemeltetői bizonyos okokból (pl. jogi kötelezettség) tovább őrzik az adatainkat.
  • A szponzorált sztorikat nemcsak a barátok, hanem az előfizetők is láthatják.
  • A Facebook egy évig megőrzi a felhasználó adatait, ha az olyan felhasználói fiókkal kapcsolatos, melyet a szabályzatok megszegése miatt függesztettek fel/töröltek.

A további fontos pontokat és a részletesebb összefoglalót olvasd el az  internet-ugyved.com oldalán!

A körlevél kiküldése után az internetes szaksajtó teljesen felbolydult. Nem az Adatkezelési Szabályzat változásai verték ki a biztosítékot, hanem a szavazás lehetőségének megvonása miatt közöltek olyan cikkeket, hogy „Vége a demokráciának” és a „Facebook visszaér az erőfölényével”…

De miért szűkíti a Facebook a felhasználók jogait?

A választ egy osztrák jogászhallgató esete rejti, akit Max Schrems-nek hívnak. Talán már hallottál róla, ő az, aki 2011-ben kikérte a Facebooktól, hogy az milyen adatokat tárol róla. Némi jogi huzavona után emberünk megkapta az adatokat. Mind a 1225 oldalnyi pdf fájlt… Pedig csak 200 körüli ismerőse volt…

Max ledöbbent az adatokon és egy hatékony jogvédő csapatot verbuvált, akik segítségével azóta is küzd a Facebook uralma ellen. A júniusi utolsó szavazáskor majdnem sikerült az eredmény befolyásolniuk; 48.000 szavazatot szedtek össze, ami ugyan nem volt elég a javaslat visszavonásához, de felnyitotta a Facebook szemét, milyen veszélyes az, ha egy kis csapat a rendszerre erőszakolja a véleményét.

Most akkor ez jó vagy rossz nekünk?

Az látszik, hogy a mai rendszer nem jó, mert könnyen befolyásolható. A 7000 komment összeszedése a jelenlegi felhasználói számnál nem okoz problémát, azonban a 30%-os negatív szavazati részvételi arány nem elérhető. Az ilyen változások szimplán nem érdekelnek 300 millió felhasználót. A kérésünk az, hogy hallasd a hangodat, és írd meg a változásokról a véleményed az oldalunkra, amit mi aztán lefordítunk, és az Ormós Ügyvédi iroda segítségével  felviszünk a Facebook visszajelzési oldalára! Ez valószínűleg az utolsó lehetőségünk, hogy az 1 milliárd lakosú virtuális Facebook országunkban elmondjuk a véleményünket – miért ne tennénk meg?