Facebook Social Plugins – Hozzászólások

Közzétéve: 2011. június 23.

A facebook által biztosított social pluginek lehetőséget nyújtanak, hogy a közösségi háló egyes funkcióit könnyedén integrálhassuk saját weboldalainkba is. Ezek közül a pluginek közül talán az egyik leghasznosabb a hozzászólások kezelését biztosító kiegészítő. Egyrészt, mert viszonylag rövid idő alatt szerezhetünk (az üzenőfalon történő opcionális hozzászólás megosztással) az oldalunkra mutató hivatkozásokat, másrészt pedig mert pár egyszerű lépéssel egy olyan kommunikációs eszközt építhetünk az oldalunkba, ami működés közben nem a mi szerverünket, tárhelyünket terheli, valamint összetett szűrési és értékelési rendszerrel rendelkezik.

A Comments Plugin beépítése a weboldalunkba

Látogassunk el a https://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/comments/ címre, ahol megadhatjuk a plugin működéséhez szükséges adatokat.

Social Plugins - Comments

 • URL to comment on: ezzel lesz később azonosítva, hogy milyen URL-hez tartoznak a beírt hozzászólások, így pl ha valaki úgy írja a hozzászólást, hogy az megjelenjen a saját falán is, az ott elhelyezett hivatkozásban is ez a cím fog szerepelni
 • Number of posts: egyszerre hány hozzászólás jelenleg meg a listában (ha ennél több komment van, megjelenik az üzenőfalról már ismerős „View (nn) more” feliratú gomb, amivel természetesen előhozhatjuk a többi bejegyzést is)
 • Width: milyen széles legyen a comment doboz
 • Color Scheme: a doboz színe, jelenleg nincs túl sok választási lehetőség, sötét vagy világos

Ha megadtuk ezeket az adatokat, a Get the code gombra kattintva valami hasonló kódot kell eredményül kapnunk:

<div id=”fb-root”></div>
<script src=”http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1″></script>
<fb:comments href=”besocial.hu” num_posts=”5″ width=”500″></fb:comments>

Ezt a kódot már egyből illeszthetjük is az oldalunk forrásába, arra a helyre, ahol szeretnénk megjeleníteni a hozzászólásokat.

Az egyetlen probléma ezzel, hogy a href attribútumban megadott url (a fenti példában besocial.hu) nem fog dinamikusan változni. Így ha pl egy blogban szeretnénk a komment lehetőséget ezzel a pluginnel kiváltani, fel kell készítenünk rá a kódot, hogy mindig az aktuális oldal elérési címét használja.

WordPress esetén erre a következő módon van lehetőségünk:

 • keressük meg az aktuálisan használt téma könyvtárában (wp-content/themes/tema_neve/) a comments.php filet és csináljunk róla egy biztonsági másolatot
 • ha kész a biztonsági másolat, töröljük ki a file tartalmát és írjuk bele a következő kódot:
  <div id=”fb-root”></div>
  <script src=”http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1″></script>
  <fb:comments href=”<?php the_permalink(); ?>” num_posts=”5″ width=”500″></fb:comments>
 • majd mentsük el a filet az új tartalommal és kész is vagyunk

Drupal használatakor sincs sokkal nehezebb dolgunk: (a kód 7-es drupallal lett tesztelve)

 • itt is keressük meg az aktuálisan használt template könyvtárában a hozzászólásokat megjelenítő filet
 • majd használjuk a következő kódot a social plugin beillesztésére:
  <div id=”fb-root”></div>
  <script src=”http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1″></script>
  <fb:comments href=”<?php echo url(drupal_get_path_alias(‘node/’ . $node->nid), array(‘absolute’ => TRUE)); ?>” num_posts=”5″ width=”500″></fb:comments>

(Blog.hu-s oldal esetén az aktuális bejegyzéshez tartozó URL-t a {blh:post_permalink} kóddal tudjuk beilleszteni a href attribútumba.)

Saját fejlesztésű weboldal esetén talán egyszerűbb megkérni a készítőket, hogy segítsenek a beillesztésben, a későbbi problémák elkerülése érdekében 🙂 Ha valakit esetleg érdekelnek a fent említett példákon kívül megoldások, jelezze nyugodtan a kommentekben és segítek.

Értesítések és moderálás

Ahhoz, hogy értesítéseket kapjunk a hozzászólásokról, illetve több moderátor engedélyezéséhez, célszerű létrehozni egy alkalmazást, a következő módon:

 • a https://www.facebook.com/developers/ oldalon, a jobb felső sarokban kattintsunk az új alkalmazás készítése gombra
 • adjunk az alkalmazásnak egy nevet (Pl Oldalam neve – Hozzászólások) és fogadjuk el a Facebookos irányelveket, majd írjuk be a szükséges biztonsági kódot
 • a következő lépésben, a bal oldali tabok között kattintsunk a Facebook Integration fülre és a Canvas Page, Tab URL valamint Canvas URL beviteli mezőkhöz írjuk be a szükséges adatokat. A Canvas Page lehet pl oldal_neve_hozzaszolasok, a Canvas URL-hez és a Tab URL-hez pedig az oldalunk címét vigyük fel (pl.: https://besocial.hu/)
  Facebook Integration
 • az About fülön adhatjuk meg, hogy kik legyenek az alkalmazás adminok, ők fogják kapni az értesítéseket a bejegyzésekről
  Értesítések
  illetve nekik lesz lehetőségük további moderátorok és adminok hozzáadására (úgy tapasztaltuk, hogy csak az alkalmazás adminok kaptak értesítéseket az új hozzászólásokról, de célszerű hozzáadni őket moderátorként is)
  Alkalmazás adminokModerátorok, beállítások

Ezzel készen is vagyunk. Fontos még, hogy picit nehéz megtalálni, pontosan melyik oldalhoz érkezett a hozzászólás (vagy csak nekünk nem volt egyértelmű :)). A https://developers.facebook.com/tools/comments oldalon találjuk az összes alkalmazásunkhoz érkezett hozzászólást és itt is van lehetőségünk moderálásra. Moderátor nézetben egyes bejegyzések alatt megjelenik egy Visit Website hivatkozás, ami a hozzászólás eredeti helyére mutat.

Hozzászólás URL