Facebook Scrapbook – családi fotók új környezetben

Közzétéve: 2015. április 03.

„Mint újdonsült apuka, aki szereti a fotózást, imádok fényképeket készíteni a fiamról, és azokat megosztani a családommal és a barátaimmal” – írja a Facebook hivatalos blogján Dan Barak termékmenedzser. Hozzáteszi, hogy hisz abban, hogy ezeknek a fotóknak a segítségével még közelebb érezhetik magukat egymáshoz.

A blog folytatásában a termékmenedzser arról ír, hogy ahogy egyre több fotót osztott meg a fiáról, annál inkább rendezetlenebbé váltak a fotók, emellett pedig azon kapta magát, hogy a fián rendszeresen taggeli a feleségét is, így a nő közeli barátaihoz is eljutnak a képek.

Éppen ezért a szülők között készítettek egy gyors felmérést, és arra jutottak, hogy a gyereket ábrázoló képekre a feltöltők 65 százaléka taggeli a szülőpár másik tagját is, így megosztva a fotókat a Facebookon. A megkérdezettek azt is elmondták, hogy szeretnék ezeket a képeket egy helyen gyűjteni, hogy a gyerekek fejlődését, növekedését nyomon követhessék.

Éppen ezért egy új funkciót hoztak létre az oldalon, egy olyan albumtípust, ami kifejezetten a gyerekfotók tárolására alkalmazhatunk, Scrapbook néven.

Ennek a lényege, hogy az album létrehozója további, olyan adminokat nevezhet ki, akikkel egyébként is valamilyen rokoni kapcsolatban van (és ezt jelölik is a Facebookon). A gyerekről feltöltött képek pedig egy testreszabható címke használatával automatikusan belekerülnek a Scrapbookba.

Az irányelvek szerint ez a címke lehet a gyermek neve, vagy a monogramja, vagy bármi más, amit a szülők kitalálnak, ezen felül a szülők választhatják meg, milyen képeket jelölnek be. Sőt, ez a beállítástól függően lehet privát is, de megoszthatjuk ismerőseinkkel is, így a képek egészen biztosan csak azokhoz juthatnak el, akiknek szánjuk.

A Scrapbook létrehozását a profilunk névjegyénél találjuk majd meg, a család és kapcsolatok menüponton belül. Itt lesz majd egy felhívás, aminek segítségével elkészíthetjük a saját scrapbookunkat, ha nálunk is elérhető lesz a szolgáltatás. A scrapbookot egyelőre az Egyesült Államokban lesz éles, asztali gépen, illetve iOS-en és androidon is.