Szövegformázás a Facebook posztokban

Közzétéve: 2016. július 25.

A Facebook mostantól arra is lehetőséget kínál a felhasználóknak, hogy posztjuk szövegét formázzák, így emeljenek ki részleteket benne.

A formázási lehetőségek hasonlítanak a jegyzetnél elérhető opciókhoz, itt azonban kicsit komplikáltabb a kivitelezés. A poszt szövegébe jelekkel és kódokkal tudunk szerkeszteni, a végső kinézetet pedig egy lentebb megjelenő részen láthatjuk, ezáltal tehát nem igazán beszélhetünk wysiwyg megoldásról, a fejlesztők ezt Markdown néven illetik.

facebook-poszt-formazas-1

Ami nagyon hasznos lehet a jövőben, az a szövegre helyezhető link, valamint a kiemelésekre használható szerkesztési lehetőségek.

facebook-poszt-formazas-2

Hasznos infó: ha linket helyeznénk el a szövegen, mindenképpen használjuk a domain előtt a http://, vagy https:// részt is, ezek hiányában (például csak besocial.hu) a link hibás lesz és a Facebookon belül egy hibaoldalra vezet majd, nem oda, ahova mi szeretnénk.

facebook-poszt-formazas-3

Az újításon van még mit dolgozni, mert desktop böngészőből nézve jól néz ki a poszt, azonban a legfrissebb mobilos FB alkalmazásokkal egyelőre csak a nyers, kódokkal tűzdelt szövegrészletek láthatók. Az app valószínűleg a jövőben adaptálja majd a formázott posztok megjelenítését. Ez azonban azért is lehet égetően fontos, mert a Facebook felhasználók jelentős része éri el okostelefonjáról a közösségi oldalt.

facebook-poszt-formazas-5

A Facebook valószínűleg minden felületen bevezeti a jövőben a formázási lehetőséget, most azonban még korlátozott a hozzáférés. Nálunk egyelőre csak az eseményeknél bukkant fel a formázási opció, üzenőfali posztoknál, csoportokban és oldalaknál nem.