Facebook listák – minden, amit tudnod kell

Közzétéve: 2012. november 21.

A Facebook listák használata az egyik legjobb módszer arra, hogy rendezetté tegyük a hírfolyamunkat. Ha jól alkalmazzuk, akkor ismerőseink elől elrejthetjük a kényes tartalmainkat vagy épp kizárhatjuk bizonyos tevékenységeik nyomát. Sőt, a Facebook oldalak közül is válogathatunk, hogy melyik az, amelyik méltó arra, hogy a bejegyzéseit olvasgassuk. Cikksorozatunkban most megmutatjuk Neked hogyan használd!

A listák kezelése bizony sok ember számára nehézkes. Ha kitartasz, és végigolvasod a lépésről-lépésre szóló magyarázatunkat, akkor egy garantáltan átlátható és érdekes hírfolyam lesz a jutalmad!

Előre megadott listák

Kezdjük a Facebook automatikusan előkészített listáival! Ha a profilunkon az Ismerősök feliratra húzod az egered, akkor megjelenik az  Összes gomb. Ha erre kattintasz, akkor megnézheted a Facebook által előre összeállított listákat.

A gyári beállítások a Közeli ismerősöket, Ismeretségek, Család illetve a Korlátozott listákat tartalmazzák. A listák kezelése nagyon egyszerű, klikkelj a megfelelő jegyzékre, és a jobb oldalon tallózd be a kívánt ismerősödet! A Facebook javaslatot ad, kit tégy ide, de a név begépelésével is választhatsz. Ha valakit a Család listába teszel, akkor erről automatikus értesítést kap. Ez az egyetlen lista, ahol az ismerősödet informálják arról, hogy listába került; a többi kategóriánál csak Te tudsz a felvételről!

A listák kezelése

Ha a listához hozzáadtad az ismerőseidet, akkor a jobb felső sarokban kattints a Lista szerkesztése, majd a Frissítéstípusok  beállítása gombra, és válaszd ki a legördülő menüből, hogy milyen híreket szeretnél látni a listán lévő emberektől! Pipáld ki a megfelelőket! Ha a Közeli ismerősök listát szerkeszted, akkor kiválaszthatod, hogy akarsz-e a Facebookon vagy emailen értesítést kapni az összes megszólalásukról.

Van még egy automatikus lista típus, a földrajzi lista. Ez a mi listánkon a „Székesfehérvár Area” nevet kapta. A lista szerkesztésekor beállíthatod, hogy hány kilométeres körzetben élő ismerősök posztjait lásd.

A listák között találod még a Korlátozott nevűt. Ha valakit ebbe a listába raksz, akkor bejegyzéseid közül csak a publikusnak jelölteket fogja látni. Ha nem akarod valakivel megszakítani a kapcsolatod, de nem szeretnéd, hogy bámulja a bejegyzéseid, akkor rakd be ide, és elrejtőzhetsz előle…

Természetesen új listákat is készíthetsz. Csak kattints felül a +Lista létrehozása gombra, add hozzá az ismerősöket, majd kattints a Létrehozás gombra. Szerkeszteni ezután az előbb leírt módszerrel tudod.

Ha egy listát gyakrabban használsz, akkor kényelmesebb, ha berakod felülre, a kedvencek közé. Ehhez kattints a lista előtti ceruza ikonra, és válaszd ki a Hozzáadás a kedvencekhez opciót.

Ha beállítottál mindent, akkor a hírfolyamban csak a számodra tényleg érdekes dolgokat fogod látni. Ha viszont Te osztasz meg valamit a Facebookon, akkor megadhatod, hogy melyik listán szereplő ismerőseid lássák azt, amit írsz.

Csak kattints a Nyilvános gombra, és válaszd ki a megfelelő listát! A bejegyzésedet csak azok fogják látni, akik a listán szerepelnek.

A cikk folytatásában az érdeklődési körök használatát fogjuk elmagyarázni. Látogass meg minket a folytatáshoz, de addig is ne felejtsd el megosztani ezt a kis leírást ismerőseiddel, hogy ők is megismerjék a funkciókat!