Instant cikkek minden kiadónak

Közzétéve: 2016. április 13.

Az eddig csak zárt béta rendszerben tesztelt Instant Articles, azaz Instant cikkek mostantól bármelyik kiadó számára elérhető. Az F8-as fejlesztői konferencián bejelentett információk alapján a teszt időszak lezárult, az online sajtó kisebb, nagyobb oldalai, illetve blogok is csatlakozhatnak az új publikálási lehetőséghez.

facebook-instant-cikkek-2

A lezárult teszt időszak során több, mint ezer kiadó volt hivatalos partner globálisan a fejlesztéshez, ezzel sikerült az Instant cikkekhez jobb olvasási élményt elérni. Az előzetes statisztikák szerint pedig megéri belépni a platformba, ugyanis az 20%-kal több kattintást, 70%-kal kevesebb visszalépést és 30%-kal több megosztást hoz, mint egy hagyományos weboldalon lévő cikk mobilról megnyitva. A kiadóknak nagy fejtörést okoz a weboldal optimalizálása olyan módon, hogy az mobilon is gyorsan töltsön be. Ha várni kell a cikkre, akkor a felhasználók gyakran bezárják azt, mielőtt a tartalom megjelenne. Ellenben az Instant cikkek sokkal gyorsabb betöltést garantálnak, aminek örülhet az olvasó, illetve a kiadó is. Egyes országokban, mint India, Brazília, Mexikó, vagy a Fülöp-szigetek, ahol lassabb a mobilinternet az emberek 20-40%-kal több Instant cikket olvastak amiért az gyorsabban töltött be, mint a webböngészőben elérhető tartalom.

facebook-instant-cikkek-1

A kiadók számára egyszerű lehetőségeket kínál a Facebook arra, hogy belépjenek a programba. Számos nyílt forráskódú platform, elemzésszolgáltató és third-party fejlesztő került bevonásra, hogy segítsenek elkészíteni, menedzselni, elemezni az Instant cikkeket.

Támogatott motorok: WordPress, Drupal, Atavist, Medium, Perk Distributed, RebelMouse, ShareThis, Sovrn, Steller, Tempest

Támogatott statisztikai eszközök: Adobe Analytics, Chartbeat, comScore, Nielsen, Parsely SimpleReach

Az Instant cikkek partnerré válás három alaplépése

  1. Regisztráció az Instant cikkekre
  2. Teszt cikk kialakítása és felülvizsgálatra küldése
  3. Megkezdeni az Instant cikkek publikálását

Az Instant cikkek platformba történő belépésről részletesebb leírás ebben a dokumentumban olvasható.

Korábban hallani lehetett azt, hogy vannak kiadók, amelyek tartanak az Instant cikkektől, ugyanis elvezeti a forgalmat a saját weboldaluktól. Ennek ellenére a teszt időszak alatt igazán nagy nevek is elérhetők voltak, így a The New York Times, a Mashable, vagy a The Verge cikkei és régóta elérhetőek Facebookon Instant cikkek formátumban. Kíváncsian várjuk, hogy a hazai sajtó hogyan fogadja az új publikálási formát és milyen szintű lesz az adoptálási hajlam.