Egyre fontosabb faktor az idő a Facebook hírfolyamon

Közzétéve: 2016. április 25.

A Facebook csapata részletesebben is kifejtette, hogy miként áll össze a hírfolyamban a legfontosabb hírek sorrendje a legutóbbi frissítést követően. Ehhez először is több ezer ember töltött ki kérdőívet a közösségi oldal napi használatával kapcsolatban a Feed Quality Program keretein belül. Az ebből leszűrt konverziót felhasználva derült ki az, nem biztos, hogy a Like, a kattintás, a hozzászólás, vagy a megosztás mindent elmond arról, hogy melyik poszt érdekes valójában.

facebook-hirfolyam

Példaként a statisztika azt mutatta, hogy rengeteg olyan tartalom van, amely nem kap sok kedvelést, vagy hozzászólást, mégis szeretnék látni azt az emberek, mint a komoly eseményekkel kapcsolatos cikkek, vagy szomorú hírek a barátoktól. Ennek ismeretében lett frissítve a hírfolyam rangsorolási algoritmusa, bekerült egy új faktor, az idő, amit egy poszt olvasásával tölt egy a felhasználó anélkül, hogy megnyitna egy cikket. Korábban már figyelembe vette a rendszer azt az időt, amit egy link megnyitása és a hírfolyamra történő visszatérés között eltelt, azonban mostantól az is számít, hogy kattintás nélkül mennyi ideig néz egy posztot az ember.

Az idő egyre nagyobb úr

Az algoritmusa figyeli azt, hogy a hírfolyamon megtalálható link tartalmának megtekintése a facebookos beágyazott böngészőben, vagy az Instant cikk olvasása mennyi ideig történik az átkattintás után. Ha hosszabban nézi az oldalt a felhasználó, akkor az arra utal, hogy a tartalom érdekes lesz, emiatt előrébb rangsorolhatja azt. Az algoritmus ezen esetben nem a betöltési időt veszi alapul, hanem az olvasással, vagy megtekintéssel eltöltött másodperceket, perceket. Természetesen van egy időküszöb azért, hogy a hosszabb cikkek ne élvezzenek előnyt, hiszen nem feltétlenül jelent jobb anyagot.

Ezzel a változással az algoritmus jobban megérti azt, mely cikkek tényleg érdekesek és érdemesek arra, hogy több felhasználónál megjelenjenek. Természetesen azonban ez egy faktor a sok közül, amely alapján rangsorol a rendszer.

Az oldalak sokszínűsége

A statisztika arra is rámutatott, hogy a felhasználók szeretnek több helyről is cikket olvasni és zavaró lehet, ha egymás után több tartalom is van ugyan azon forrásból a hírfolyamban. Emiatt a frissített algoritmus figyel arra, milyen gyakran látnak posztot ugyan attól az oldaltól a felhasználók.

Érintheti-e ez az oldalam?

A Facebook elindította az algoritmus frissítését, amely az elkövetkező hetekben terjedhet szét az összes felhasználó között. A fejlesztők megnyugtatták közleményükben az adminokat, hogy nem várható jelentős változás. Egyes oldalak esetében megjelenhet némi javulás az elérésekben, másokban csökkenés, de nem várható drasztikus kiugrás, vagy romlás sem.