Facebook – A kétlépcsős bejelentkezés

Közzétéve: 2017. május 22.

A legjobban féltett személyes adataink között ma már nem csak személyi igazolványszámunk vagy bankkártyánk PIN-kódja van, hanem különböző jelszavaink is. Például Facebook-fiókunkhoz, ahol nem csak privát beszélgetéseinket kell megóvni, hanem azokat az oldalakat is, melyekhez hozzáférésünk van.

Egy Facebook-fiók feltörése ugyanis egy szinten együtt jár azoknak az oldalaknak is a feltörésével, melyekhez bármilyen szintű hozzáféréssel rendelkezünk. A következmények pedig marketing szempontból könnyen lehetnek akár katasztrofálisak is: egy-egy sértő poszt nyilvánossá tételétől kezdve akár más adminok törlésén át egészen az oldal törléséig.

De mit lehet tenni fiókunk és Facebook-oldalaink védelmében? A megoldás a kétlépcsős bejelentkezés.

Facebook kétlépcsős bejelentkezés

A kétlépcsős bejelentkezés lényege abban áll, hogy ha a megszokottól eltérő böngészőből vagy eszközről jelentkezünk be Facebook-oldalunkra, a szokásos jelszó mellett egy biztonsági kódra is szükségünk lesz a belépéshez – ezt a kódot megkaphatjuk a Facebook-alkalmazásán, de SMS-en keresztül is.

A kód egyrészt biztonságossá teszi fiókunk elérhetőségét, másrészt ha kapunk egy kódot, miközben ki sem jelentkeztünk Facebook-profilunkból, azonnal tudhatjuk, hogy valaki megszerezte jelszavunkat. Ebben az esetben pedig azt jobb is gyorsan megváltoztatni.

De hogy tudjuk beállítani?

A Facebook beállításainál keressük meg a Biztonság és bejelentkezés menüpontot (itt láthatjuk azt is, milyen eszközökről vagyunk épp bejelentkezve) majd a Kiegészítő biztonsági funkciók beállítása között keressük meg a Kétfaktoros hitelesítés használata alpontot és kapcsoljuk be.

Ezek után több fajta módon is igazolhatjuk magunkat az első, jelszavas bejelentkezés után egy idege eszközről:

  • SMS-sel – Itt a megadott telefonszámra érkezik egy kód, SMS-ben.
  • Biztonsági kulccsal – Ehhez USB szükséges.
  • Kódgenerátorral – Itt a mobilalkalmazáson kérhetünk kódot asztali bejelentkezéskor, melyet 30 mp-en belül kell felhasználnunk. A funkció lényege, hogy a bejelentkezéshez szükségünk van telefonunkra is.
  • Vannak biztos kódok is, ha nem lenne nálunk a telefon: ezeket a Visszaállítási kódok alatt érhetjük el. Írjuk fel őket biztos helyre. Ha elfogynak, igényelhetők újak, de ezek után az előzőek már nem használhatók.
  • Ha más appokat is hasonlóan akarunk védeni, az Alkalmazásjelszavakra kattintva azoknak is létrehozhatunk egy második jelszót, amit akkor kér az alkalmazás, ha új eszközön próbálnak bejelentkezni.
  • Az Engedélyezett bejelentkezések menüpontnál megnézhetjük, melyek azok az eszközök, ahol nem él a kétfaktoros hitelesítés. Ha eladjuk korábbi eszközünket, innen mindenképpen vegyük ki.

 

Ezen felül kiválaszthatunk 3-5 ismerőst, akikhez segítségért fordulhatunk, ha nem tudunk belépni fiókunkba.

Bár ha már feltörték fiókunkat, sokat nem érünk vele, de az Értesítések kérése az ismeretlen bejelentkezésekről menüpontnál beállíthatjuk, hogy minden idegen bejelentkezésről értesítést kapjunk.