Ez történt a múlt héten – újabb fontosabb változások a Facebook-on!

Közzétéve: 2011. szeptember 25.

Az elmúlt hét is igen eseménydús volt a Facebook életében,  az f8 konferencia előtt és alatt is számtalan nagy változás került bevezetésre. Csakúgy, mint a múlt héten, most is megpróbáltuk összegyűjteni a fontosabb dolgokat, amiket feltétlen érdemes megismernünk a biztonságos használathoz.

Megújult hírfolyam – mire figyeljünk?

Talán a legnagyobb visszhangot kiváltott újítás az átalakított hírfolyam volt. A hírek ezentúl kétfelé oszlanak el a képernyőn: középen, a régi hírfolyamban már nem minden információ jelenik meg, helyette a képernyő jobb oldalán egy kisebb hasábban a Ticker szolgáltatja a folyamatos, naprakész bejegyzéseket. A középső sávban kétféle lehetőség vár minket: ha egy ideje nem ültünk a Facebook előtt, akkor először a Top Stories bejegyzéseket látjuk, ezek azok a hírek, melyeket a Facebook valamilyen rendezés alapján számunkra fontosabbnak ítélt. A Top Stories bejegyzések alatt pedig következik a Recent Stories, mely – elvileg – a legfrissebb híreket mutatja válogatás nélkül.

A hírek kétfelé oszlanak el

Az új megoldás egyelőre nagyon megosztja a felhasználókat. Noha a Facebook fejlesztőcsapata állítja, hogy ezzel jelentősen egyszerűbb lesz áttekinteni a híreket, sokan úgy gondolják, nem szerencsés,  hogy a figyelmünket mostantól kétfelé kell megosztanunk. Raádásul egyelőre sajnos nem túl konzekvens a megoldás: nem minden hír jelenik meg a Recent Story-k között, ezzel az oldalak üzemeltetői lehetnek nagy bajban.
Nézzük, mik a fontosabb tudnivalók a megújult felülettel kapcsolatban:

  • Noha az induláskor a Facebook ajánl fel számunkra Top Stories bejegyzéseket, később magunk dönthetünk arról, hogy az adott típusú híreket valóban kiemeltnek tekintjük-e, vagy később nem szeretnénk így látni. Ehhez csupán a bejegyzés bal fölső sarkában kell beállítanunk a kapcsolót:

  • Ha huzamosabb ideig vagyunk a Facebook előtt, akkor a hírfolyamban a Recent Stories-t látjuk csak, a Top Stories gyűjtemény feleslegessé válik és nem is látható.
  • A Facebook saját állítása szerint amikor az ismerőseink Like-olnak, vagy hozzászólnak egy bejegyzéshez, akkor azt nem középen, hanem csak jobbra, a Ticker-ben látjuk. Akkor azonban, ha az ismerőseink a Share-re, azaz a Megosztásra kattintanak, a bejegyzés a középső hírek közé kerül. Fontos ezt tudni az oldal adminoknak, hisz mostantól csak a Share-el lesznek igazán jól láthatók a rajongók ismerőseinek!
  • Az ismerősök által feltöltött képek mostantól sokkal nagyobb méretben jelennek meg, a rajongói oldalak fotói azonban változatlanok maradtak.

A hírfolyam változásairól, illetve további állítási lehetőségekről itt írtunk bővebben.

Jön a megújult profil oldal, a Timeline

Várhatóan szeptember 29-től minden felhasználó saját profil oldala megváltozik, a Facebook bevezeti a legújabb, radikálisan átalakított felületét, a Timeline-t. A Timeline – ahogy a neve is mutatja – egy rendkívül látványos felületen, egy idősíkon mutatja meg az összes eddigi tevékenységünket a Facebook-on, kezdve a születésünktől. Noha a születési dátum után az első bejegyzésünk a Facebook regisztrációnk dátuma lesz, de lehetőségünk lesz felölteni a regisztráció előtti időszakot is bejegyzésekkel, képekkel, videókkal. Így a profilunk átalakulhat egy naplóvá, mely a gyerekkorunktól egészen napjainkig minden fontos mérföldkövet tartalmazhat életünkből.

Bár az újdonság csak a jövő hét végére várható, a kíváncsiak már most átkapcsolhatják oldalukat és ismerkedhetnek vele. Érdemes alaposan tanulmányozni és ellenőrizni, hogy a korábban alkalmazott biztonsági beállítások hogyan érvényesülnek az új felületen. Az átállításról itt írtunk részletesen.

Az apró részletek is fontosak!

Számos apró újdonság került még bevezetésre, melyek kisebb publicitást kaptak a fentieknél, azonban legalább olyan fontosak. Kevesen hallottak róla például, hogy mostantól 5000(!) karakter hosszú bejegyzéseket is írhatunk, vagy hogy amikor megjelölünk valakit ismerősnek, már nem tudunk üzenetet küldeni neki. Ezeket és még számos apróságot gyűjtöttünk össze ebben a korábbi bejegyzésünkben, de fogunk még írni pár elkövetkező bejegyzésben is,  hogy minél könnyebben eligazodhasson mindenki a számos változás között.

Addig is egy Like-kal jelezzétek felénk, ha érdemes volt dolgoznunk ezzel az összefoglalóval, vagy – a fenti újítást szem előtt tartva – a Megosztás-ra kattintva segítsétek ismerőseiteket, hogy ők is minél többet tudhassanak a változásokról! 🙂