Ez történt a múlt héten – összefoglaló a Facebook változásairól

Közzétéve: 2011. szeptember 18.

Az elmúlt hét viharos volt a Facebook életében: számos újítással, változással találkoztunk az üzenőfalakon, rajongói oldalakon. Természetesen a változások – a Facebook-ra oly jellemzően – mindenféle bejelentés nélkül jöttek, sokak számára talán érthetetlenül is. Megpróbáljuk cikkünkben összefoglalni a legfontosabbakat:

Feliratkozás (Subscribe) gomb

Mostantól nem csak az ismerőseink bejegyzéseit olvashatjuk és nem csak rajongói oldalakat like-olhatunk. Ezentúl lehetőségünk van feliratkozni bizonyos emberek hírfolyamára, a Twitterhez hasonlóan. Amennyiben egy adott személy engedélyezi a Subscribe funkciót a profilján, akkor egy gombnyomással feliratkozhatunk az üzeneteire, természetesen csak azokra melyeket a nagyközönség számára is elérhetővé tesz (public megosztás):

Mark Zuckerberg-nek rövid idő alatt több, mint 5 millió feliratkozója lett

A Feliratkozás funkcióról bővebben a Facebook blog-on, illetve magyarul itt és itt olvashattok.

Láthatóvá váltak a megosztások

Szintén a múlt hét újdonsága, hogy mostantól látható, ki osztotta meg (share) a bejegyzésünket. Ez előnyös változás annak, akinek megosztották a tartalmát, hisz lehetősége van megköszönni a személynek, vagy oldalnak a megosztást. A másik oldalról azonban már most hallani lehet elégedetlen hangokat a felhasználók részéről, akik nem örülnek, hogy egy szűkebb körnek megosztott tartalom ilyen módon valamelyest publikussá válhat…

 

Facebook körök? – Itt a Smart Lists

Azok, akik angol nyelven használják a Facebook-ot már találkozhattak a Facebook új listázó szolgáltatásával. Mostantól lehetőségünk van bizonyos listák szerint szűrni az üzenőfalunkat, illetve a listák szerint szűkíteni, bővíteni, kiknek jelenjen meg a bejegyzésünk. A listákhoz hozzáadhatunk ismerősöket, csoportosíthatjuk őket különböző szempontok szerint, de a Facebook is generál számunkra pár Smar List-et, olyan listákat, melyeket a profiladataink alapján állít össze.

Az új funkciót bárki kipróbálhatja, elég csak átkapcsolni profilunkat angol nyelvűre és máris megjelenik…

Mostantól nem kell 25 rajongó egy egyedi URL-hez

Érdekes, be nem jelentett újdonság, hogy mostantól nem kell megvárnunk, míg 25 rajongó érkezik az oldalunkra, akár már azonnal lehet egyedi, facebook.com/oldalnév azonosítónk. Páran azt jelezték, hogy nem működik, de a többségnek valóban eltörlődött a korlát, mi magunk is kipróbáltuk, egy 11 rajongóval rendelkező teszt oldalunkra könnyedén tudtunk volna egyedi url-t adni. Érdemes megpróbálni, erről írtunk legutóbb itt.

Megújult chat ablak

Amerikában már július óta borzolja a kedélyeket a megújult Facebook chat ablak, mely mostantól egy oldalsávban helyezkedik el a képernyőnkön, a jobb szélen. A felhasználók nem kedvelik, leginkább azért, mert nem csak az online elérhető ismerősöket listázza. Mi viszont még annyira nem ismerjük, hogy véleményt merjünk írni róla, inkább az olvasóra bízzuk a döntést.

 

Az új chat szolgáltatásról nagyon sok külföldi oldal írt már, mi a HyperArts cikkéből kölcsönöztük a fenti képet.

Bug, vagy feature? Nem kell rajongónak lenni az oldalon, hogy hozzászóljunk

Sok helyen próbáltunk információhoz jutni, de még Mari Smith sem tudott megnyugtató választ kapni, így nem tudhatjuk, hogy ez most a Facebook hibája-e, vagy egy új szolgáltatás: mostantól bárki írhat egy oldal üzenőfalára, like-olhatja annak bejegyzéseit, sőt, hozzá is szólhat, anélkül, hogy rajongó lenne az adott oldalon. Erről írtunk nemrég, videóval szemléltetve a dolgot.

Update: A következő heti Facebook újdonságokról már itt olvashatsz.

„Örülünk Vincent?”

A sok újdonság között biztos lesz pár olyan, melynek örülni fog a felhasználók többsége. De az is tény,  hogy a mostani fejlesztések nagyon sok user-nek okoznak majd bosszús perceket, illetve sok oldal admin gondolja majd úgy, hogy nem feltétlenül jó irányba változott ezúttal a Facebook platform.

Nektek mi a véleményetek? Mondjátok el itt az oldalon, vagy a Facebook oldalunkon, egy Like-ra kattintva pedig osszátok meg ezt a bejegyzésünket ismerőseitekkel, hogy ők is értesülhessenek a már elérhető, illetve közelgő újdonságokról!