Élő videós közvetítést mindenkinek!

Közzétéve: 2015. december 04.

A Facebook személyében kapott komoly konkurenciát a Periscope és a Meerkat.

Eddig csupán a hitelesített profillal rendelkező hírességek élhettek az élő videós közvetítés lehetőségével, most azonban azt jelentette be a Facebook, hogy a funkciót – az ígéretekhez híven – minden felhasználó számára kiterjesztik. Persze egyelőre még csak tesztelik az új lehetőséget, egyelőre az Egyesült Államokban és csak iOS-en.

Az állapotmegosztáshoz érkezik majd egy új gomb, amivel tudjuk rögzíteni ezeket az élő közvetítéseket, és természetesen megválogathatjuk a közönséget is, hogy kikhez jusson el a videónk (beállíthatjuk a publikus megosztást, de egy kisebb körre is leszűkíthetjük az elérhetőséget, pont, mint egy bármilyen állapotmegosztásnál). A közvetítés alatt pedig nyomon lehet követni azt is, mennyien nézik azt, illetve élőben lehet kommentelni a látottakat.

Ha úgy vesszük, akkor ez tulajdonképpen erős konkurenciája a Twitter tulajdonában lévő Periscope alkalmazásnak, illetve a Meerkatnak is. A Facebook közvetítése annyiban tér el, hogy a rögzített videó ott marad a hírfolyamunkban (mint egy hagyományos videó), így az később is visszanézhető – de ha a felhasználó úgy gondolja, bármikor törölheti azt.

És itt még nincs vége

A Facebook hivatalos blogjában nem csupán erről írnak, hanem jön egy másik újítás is, mégpedig az, hogy a felhasználók a feltöltött videókból és fényképekből kollázsokat készíthetnek. Ezeknek lehet majd címeket adni, és ugyanúgy megosztani, mint a „hagyományos” tartalmakat. Ez a lehetőség elvileg már mától elérhető lesz iOS-en, a Facebook ígérete szerint pedig jövő év elején az Androidosok is megkapják az új funkciót.