Cenzúrázza a Facebook a kommenteket?

Közzétéve: 2012. május 10.

Pár nappal ezelőtt egy olvasónk érdekes képernyőmentést tett közzé a Facebook oldalunkon: a Facebook nem engedte hozzászólni egy bejegyzéshez. Akkor mi is értetlenül álltunk az eset előtt, de szerencsére az információ az interneten futótűzként terjedt, így nem került sok időbe, hogy választ kapjunk rá: miért van az, hogy a Facebook újabban önhatalmúlag cenzúrázza kommentjeinket?

Írásunk alapjául a pcmag.com cikke szolgált, ahol Robert Scoble járt utána a problémának, miután egy kommentjére ő is hasonló ablakot kapott válaszul:

Nem titok, hogy a Facebook valamilyen szinten eddig is kontrollálni próbálta a kommenteket. Az adott időszakon belül túl gyakran kommentelő userek beírásait spamnek minősítette, vagy ha egy felhasználó kommentje több alkalommal is jelentésre került, utána már nem tudott kommentelni az adott oldalra.  Tudott az is, hogy ha valaki egyszerre sok barátkérőt küldött ki olyanok számára, akikkel a közös ismerősök száma nem érte el a Facebook számára elfogadhatót, egyszerűen spamnek minősítette a kérést.

A hibaüzenetből azonban erősen úgy tűnt, hogy a Facebook már nem csak a gyakoriságra alapoz, hanem a szöveg alapján mintegy erkölcsi szempontból is osztályozza a kommentet, majd önhatalmúlag eldönti, hogy az adott beírás odaillő-e vagy sem, támadó-e vagy sem, releváns-e vagy nem az.

Robert tehát megkapta az üzenetet, melyben az állt, hogy a hozzászólást „nem lehet közzétenni” mivel az „irreleváns vagy elfogadhatatlan”. Emberünk erre egy másik platformon (Google+) tette közzé eredeti mondanivalóját, melyben sem obszcén szó nem szerepelt, sem negatív töltetű kifejezések, de még csak a tárgytól sem tért el, amihez kommentelni szeretett volna.

Miután Scoble megkérdezte a Facebookot, kiderült, hogy a hibaüzenet megfogalmazása hibás volt, ugyanis a kommentet nem a tartalmi mondanivalója alapján blokkolta a Facebook, hanem spamnek titulálta. Ígéretük szerint át fogják írni a szöveget, hogy ne legyen ennyire félreérthető a jövőben.

Többen a Google+ gyakori emlegetését tartották a valódi oknak, ám ezt legalább ugyanennyien cáfolták is. Sokan jelezték, hogy a Google+-os tartalmakat illetve Google segítségével rövidített url-eket gyakran jelöli meg spamként a Facebook, de szintén ugyanennyien számoltak be arról, hogy ezzel soha semmilyen problémájuk nem akadt.

A fenti hibaüzenet mellett egy másik is megjelent, mely nem blokkolja, hanem figyelmezteti a felhasználót arra, hogy amennyiben a posztolni kívánt tartalom nem releváns, vagy egyéb tartalmi hiányosságokat mutat, akkor fennáll a lehetősége, hogy az oldaltulajdonos blokkolni fogja a kommentet. Itt két lehetőségünk van: elfogadni a figyelmeztetést és közzétenni a beírást, vagy a „mégse” gombra kattintva újraszerkeszteni a szöveget.

Összességében elmondható, hogy bárhonnan is közelítjük meg a témát, egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi és pontosan miért akad fenn a Facebook szűrőjén. A Facebook által kifogásolt hozzászólás bár tartalmazott ugyan három @ hivatkozást is, illetve Scoble nem volt ismerőse annak, akinek a tartalmához írni kívánt – azonban ezek közül egyik sem indokolná, hogy a kommentet spamnek jelölje bárki, kiváltképp, hogy a @ segítségével való hivatkozás illetve a bizonyos személyekre való feliratkozás (ismerősnek jelölés nélkül) egyébként is bevett gyakorlat.

Több felhasználó bevonásával le is tesztelték, ki tudja előbb kiakasztani a spamszűrőt, azonban itt is csalódniuk kellett: míg az egyik usert megfogta a Facebook, a másiknak ugyanott, ugyanazzal a szöveggel szemernyi problémája sem volt.

A Be Social Facebook oldalán hasonló házi tesztbe fogtak az olvasók, de itt se sikerült kiborítani többet a Facebookot, nem szűrte még az igazán obszcén kifejezéseket sem ilyen felugró ablakkal. Sőt, ami még különösebb volt, hogy egy ideig automatikusan spamnek jelölte ugyan az obszcén hozzászólást (felugró ablak nélkül), egy idő múlva az láthatóvá vált a többiek számára mégis.

A Facebook motorháztetője alatt milliónyi algoritmus dolgozik, és ahogy egyetlen rendszer sem lehet tökéletes, valószínűleg ez sem az. A Facebook csapata mindössze azt szerette volna elérni, hogy lehetőség szerint csak értékes hozzászólásokat posztolhassunk, azonban jelenleg úgy tűnik, hogy verejtékes munkájuk gyümölcse egyelőre agresszívabban működik, mint szeretnék.