Befellegezhet a lájkvadász oldalaknak?

Közzétéve: 2014. augusztus 25.

A hírfolyamunk jelentősen átalakulhat, a Facebook ugyanis az oldalon eltöltött idő alapján (is) rangsorolja majd a tartalmakat.

A Facebook hivatalos blogján hétfőn jelentették be, hogy minimalizálni akarják azokat a posztokat, amik bár figyelemfelkeltőek, mégsem kínálnak érdekes, minőségi tartalmat, sőt olykor egyenesen megtévesztőek. Ha az emberek rákattintanak egy cikkre, és az adott lapon hosszabb időt eltöltenek, akkor valószínűsíthető, hogy jó, számukra érdekes tartalomra bukkantak. Ha viszont kattintás után rögtön visszatérnek a Facebookra, akkor nem kapták meg azt, amit vártak.

Illusztráció

Mi is rengeteg ilyennel találkozunk nap mint nap. Több oldal is próbál izgalmas, néha bulváros, időnként bicskanyitogató címmel rávenni, hogy kattintsunk, és közel sem biztos, hogy azt kapjuk, amit vártunk. De mivel sokan „bedőlnek” az átverésnek, esetleg olvasás nélkül kommentelik, vagy megosztják azt, a Facebook előkelő helyre sorolta ezeket a bejegyzéseket. Eddig.

Az újítás ugyanis keresztbe tehet ezeknek az oldalaknak, hiszen az új algoritmus figyeli, mennyi időt töltünk egy adott oldalon, és a Facebook ezt is figyelembe veszi majd a rangsorolásnál. Így az ilyen jellegű, kattintás-vadász posztok remélhetőleg megritkulnak, vagy el is tűnnek a hírfolyamunkból.

Hogyan érdemes megosztani egy linket?

Nem ez lesz az egyetlen változás a hírfolyamnál. Ha linket rakunk a posztunkba, az a hírfolyamban egy nagy képpel együtt jelenik meg – címmel, leaddel.

Néha viszont előbb feltöltünk egy képet, és csak utána írjuk be a linket.

A Facebook csapata arra jött rá, hogy a felhasználók jobban szeretnek az első verzió szerinti megosztásra kattintani. A tanulmányok szerint az ezzel a módszerrel megosztott linkekre kétszer annyian kattintanak, mint az utóbbira.

A most bejelentett frissítéssel az url megjelenítésének hagyományos, vagyis link formátumát helyezi előtérbe a Facebook, szemben a képek feltöltésénél és az állapotfrissítésnél – vagyis a hírfolyamban előbbre fogja sorolni azt, így többet láthatunk majd ilyen jellegű bejegyzéseket.