Ha engedélyt kér egy nyereményjáték alkalmazás

Közzétéve: 2011. július 21.

Nagyon sokan félnek a Facebook alkalmazásoktól, amikor felbukkan a hozzáférés engedélyének kérése, már fordulnak is vissza. Ennek egyik oka nyilván a sok negatív hír, rossz tapasztalat olyan alkalmazásokkal kapcsolatban, amik az elért adatokat spam-elésre, használták fel. Az igazság ugyanakkor az, hogy nem kell feltétlenül minden alkalmazástól félnünk, inkább tanuljuk meg, hogy tudjuk ellenőrizni őket!

Nézzük meg, mit engedélyezünk!

Amikor a sokat látott felugró ablakkal találkozunk, olvassuk át alaposan, mire is adunk engedélyt:

Nézzük meg alaposan, mit engedélyezünk!

Vannak alkalmazások, amik gyakorlatilag minden információt elkérnek rólunk, ilyenkor mindig figyeljünk rá, hogy vajon tényleg jogos lehet-e ez a nagymértékű adat igény. A fenti példában a likester.com-nak adtunk engedélyt, az oldal jellegéből adódóan érthetően sok mindenhez. A legtöbb nyereményjáték azonban megelégszik az első két ponttal: hozzáfér az alapadatokhoz és az általunk beállított email címre engedélyezzük a levél küldését. Fontos, hogy csakis azokhoz az alapadatokhoz adunk hozzáférést, amiket megosztottunk mindenkivel az adatlapon! Éppen ezért ellenőrizzük, hogy miket teszük közzé és módosítsuk a beállításokat, ha esetleg úgy gondoljuk, hogy mások túl sok információt láthatnak rólunk.

Módosítsuk az engedélyeket utólag!

Ha már egyszer megadtuk az engedélyt, lehetőségünk van utólag a beállításokon módosítani. A Facebook jól áttekinthető felületet ad az alkalmazásokkal kapcsolatos beállítások ellenőrzésére is, ehhez csak kattintsunk ide:

Válasszuk ki az Adatvédelmi beállításoknál az Apps and Websites lehetőséget

Az Apps and Websites linkre kattintva jutunk az alkalmazások beállításához:

Itt mindent be tudunk állítani

Rögtön a legelső pont (Használt alkalmazásaid) a használt alkalmazások beállításait, illetve elérési adatait mutatja. Itt tudjuk ellenőrizni, hogy az adott alkalmazások mikor, milyen adatainkat kérték le, illetve itt tilthatunk le funkciókat az applikációk felé, sőt az egész alkalmazást is törölhetjük akár. Ezt az alábbi rövid videóban mutatjuk meg:

 

A következő pontban (Info accessible through your friends) azt szabályozhatjuk, hogy akkor, ha egy ismerősünk engedélyez egy olyan alkalmazást, amelyik hozzáfér az ő ismerőseinek adataihoz, milyen információkat adjunk át. Nagyon fontos beállítás ez, hiszen sokszor úgy szolgáltathatunk adatokat magunkról, hogy mi nem is engedélyeztünk egy adott applikációt!

Ellenőrizzük, milyen adatok "szivárognak" ismerőseinken keresztül!

Játékok és alkalmazások használata pontban beállíthatjuk, hogy kik láthassák a különböző alkalmazásokban, játékokban végzett tevékenységeinket az üzenőfalon. (Pl. kik látják, hogy hány répát ültettünk a Farmville-ben)
A következő pont az  Azonnali személyreszabás. Bizonyos partner weboldalakkal oszthatunk meg olyan információkat, melyek alapján személyre szabott tartalmat láthatunk azokon az oldalakon. A funkció egyszerűen kikapcsolható, csak vegyük ki a pipát a jelölőnégyzetből:

Ha nem akarjuk megosztani adatainkat a partneroldalakkal, kapcsoljuk ki.

A Nyilvános keresés funkció azt szabályozza, hogy profiloldalunk megjelenjen-e a különbőző keresőkben. Ha nem szeretnénk a keresők találati listájában szerepelni, egyszerűen kapcsoljuk ki az engedélyezést.

Engedélyezzem?

Fentiek ismeretében azt gondoljuk, hogy ha olyan nyereményjátékkal találkozunk, amit egy általunk ismert és megbízhatónak tartott oldalon indítottak, bátran engedélyezzük az alkalmazást. De ne feledjük el az alábbiakat:

  • Időről időre elenőrizzük az adatvédelmi beállításokat és azt, hogy mihez férnek hozzá a különböző alkalmazások. Ilyenkor változtassunk az engedélyeken, ha szükséges.
  • Inkább szánjunk rá pár percet és azonnal ellenőrizzük a beállításokat, miután engedélyeztünk egy alkalmazást. Bizonyosodjuk meg arról, hogy milyen adatokhoz fér hozzá és távolítsuk el azokat, amiket nem szeretnénk átadni.
  • Figyeljünk rá, hogy amikor a Facebook fiókot használjuk más weboldalakra történő bejelentkezéshez, azonnal engedélyt adunk egy alkalmazásnak, hogy hozzáférjen adatainkhoz. Ellenőrizzük a beállításokat ebben az esetben is!

Ezen felbuzdulva, cikksorozatunk következő részében megnézzük, hogyan tudunk egy ilyen alkalmazással új rajongókat gyűjteni az oldalunkra.

 

Bejegyzésünkben nem vettük végig a Facebook biztonsági beállításának összes lehetőségét, csak az applikációkkal kapcsolatos részeket érintettük. Azonban érdemes átnézni minden beállítási lehetőséget, hogy azok megfelelnek-e az elvárásainknak. Ha kérdésetek lenne ezzel kapcsolatban, keressetek minket bátran! Ha pedig hasznosnak éreztétek írásunkat, adjatok nekünk cserébe egy Like-ot és egy +1-et a cikk alján! 🙂