Amit feltétlenül tudnod kell a Timeline-ról! – 4. rész – Timeline publisher, avagy „Mit osztasz?”

Közzétéve: 2012. január 12.

Befejező részéhez érkezett a nagy Timeline-tutorial cikksorozatunk. Korábban már foglalkoztunk a dizájnnal, a biztonsági beállításokkal és a tevékenységnaplóval is, most pedig Tóth Ági kollégánk segítségével a posztolási lehetőségeket fogjuk górcső alá venni.

A borítókép alatt baloldalt kapott helyet az a sáv, ahol tartalmainkat közzétehetjük. Egyes első felhasználók nehezen szúrták ki ezt a picike sávot, ami azonban annál több funkciót tartalmaz. Idejét sem tudjuk már, hányszor alakítottak ezen az elemen, de talán abban sokan egyetérthetünk, hogy mindig az előnyére változott. Lássuk, ezúttal mivel kápráztatott el minket Zuckerberg!

A kezdőlapon tartózkodva ismerős megoldásra bukkanhatunk: állapotfrissítés, fénykép/videó hozzáadása, kérdés létrehozása. Hogy néz ki ez a profilunkon?

A publikáló sáv már régóta rendelkezik azzal a kiegészítéssel, hogy a tartalom típusa szerint posztolhatunk: itt is külön fül szolgál a fotók és az állapotfrissítés megosztására; azonban a check in megjelenése óta már helyszínt, a Timeline megjelenése óta pedig Életeseményt is posztolhatunk. Ez utóbbi teszi igazán életszagúvá a Facebook használatát, ugyanis túl azon, hogy az életeseményre kattintva 5 különböző opció közül válogathatunk (munka és tanulmányok, család és kapcsolatok, otthon és élet, egészség és wellness, utazás és élmények), még ezeken belül is számtalan lehetőséget kínál Idővonalunk arra, hogy úgymond bekategorizáljuk a posztolandó eseményt. A Timeline olyan variációkkal szolgál, melyek már-már romantikusnak nevezhetők, az Életesemények közt ugyanis olyan címkék is helyet kaptak, mint az „Első találkozás” vagy az „Új háziállat”.

Ennek a funkciónak természetesen marketing-hozadéka is van, a Facebook-on hirdető cégeknek ugyanis plusz információt nyújt ahhoz, hogy hirdetéseiket a lehető legpontosabban targetálhassák.

Az ilyen jellegű posztoknál fontos megjegyezni, hogy az alapértelmezett beállítás szerint publikus bejegyzések készülnek, így nem árt szemfülesnek lenni, mielőtt a mentés gombra kattintunk, és hozzáadni szokásos biztonsági beállításainkat.

Egy másik újítással is találkozhatnak a sasszeműek: ez a bizonyos publikáló sáv ugyanis mozog. Amint elhagyjuk a lefelé görgetéssel az eredeti helyén lévő publishert, az oldal tetején megjelenik egy új sáv, ami lehetővé teszi, hogy anélkül tegyünk közzé újabb bejegyzést, hogy előtte vissza kéne görgetnünk az oldal tetejére.

És ez még mind semmi! Mostantól ugyanis az is módunkban áll, hogy a bejegyzéseinket visszadátumozzuk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a poszt jobbfelső sarkában lévő ceruza ikonra kattintva a „Change date” opciót választanunk, majd megadni a kívánt dátumot – ahogy a FB fogalmaz -, ahova az esemény az idővonalunkon illik.

 

A jobboldalon található időcsúszka segítségével – ahogy arról korábban már esett szó – lapozhatunk korábbi események között. De hogy is működik ez valójában? Kattintsunk egy tetszőleges évre (lehetőség szerint egy olyanra, amikor már többé-kevésbé aktívak voltunk a Facebook-on), és nézzük, milyen csoportosítással dolgozik a Timeline!

Itt meg fognak jelenni az adott időszak legnépszerűbb posztjain kívül olyan panelek is, melyek az adott év egyforma eseményeit gyűjtik össze, úgy mint az időszakban szerzett új ismerősök, vagy a születésnapi köszöntéseink.

Egyetlen dolog maradt már csak hátra, ez pedig a Legutóbbi tevékenység, avagy Recent activity box. Itt értelemszerűen a legfrissebb aktivitásaink látszódnak, a Facebook azonban valamiféle súlyozást is alkalmaz ezek megjelenítésében. Egy fentebb már taglalt életeseményt például sokkal tovább őriz ez a doboz, mint egy új ismerős hozzáadását. Azt, hogy tevékenységeinkből mi látszódjon itt, szintén a korábbi cikkben részletezett tevékenységnaplóban szabhatjuk meg: amit ugyanis innen törlünk, az ebben az elemben sem fog látszódni.

Reméljük ezzel a kis útmutatóval hasznos tanácsokat adtunk mindenkinek a Timeline használatához. Ha úgy gondoljátok, másoknak is hasznára válhatnak a leírtak, ne felejtsétek el a Megosztásra kattintva átadni ismerőseiteknek!
Ha pedig maradt kérdésetek, írjatok bátran ide a cikk alá hozzászólást, vagy küldjetek nekünk levelet, de várunk Benneteket szeretettel a Facebook oldalunkon is!