Amit feltétlenül tudnod kell a Timeline-ról! – 2. rész – Hogyan védd az adataidat?

Közzétéve: 2012. január 10.

A tegnap elkezdett sorozatunkkal igyekszünk mindenki számára érthetőbbé és szerethetőbbé tenni a Facebook új profiloldalát a Timeline-t. A mai bejegyzésben azt mutatjuk meg, hogyan rejthetitek el az adataitokat és hogyan védhetitek meg azokat. Reméljük sokan tudjátok majd használni a Zone Alarm írását, mely bejegyzésünk alapjául szoltált.

December óta bárki számára aktiválhatóvá vált a sokat emlegetett Timeline, avagy Idővonal a Facebook profilokban. Akik már az új profilt használják, azoknak adatlapja jelenleg egy kronologikusan rendezett fényképalbumhoz hasonlít leginkább, mely kiemeli a valóban fontos tartalmakat és pillanatokat. Az új formátum kapott hideget-meleget a felhasználóktól, hiszen adatvédelmi szempontokból alaposan belecsapott a lecsóba. Korábban nem volt rá mód, hogy a réges-rég elfeledett posztokat újra megtekintsük, hacsak nem kattintottunk szorgosan a „régebbi bejegyzések” gombra az oldal alján. A Timeline azonban lehetővé teszi, hogy naplószerűen keressünk korábbi bejegyzéseinkre, azok közül is elsősorban azokra, amik az adott időpontban a legnépszerűbbek voltak ismerőseink körében. Természetesen a Timeline nem vizsgálja a posztokat morális szempontból, így könnyen előfordulhat, hogy drámai hirtelenséggel fog újra reflektorfénybe kerülni egy olyan fotónk, amin nem éppen vállalható állapotban szerepelünk egy céges rendezvényen – ami akkor persze vicces volt, de nem biztos, hogy az új munkatársainknak is szívesen mutogatjuk.

Rossz hír: nem csak mi magunk kereshetünk vissza ilyen módon korábbi tartalmakat, de gyakorlatilag bárki számára lehetővé tesszük ugyanezt, aki meglátogatja Timelineunkat (és adatvédelmi beállításaink alapján is láthatja bejegyzéseinket). És mi a jó hír? Mielőtt élővé válna az új profil, a Facebook lehetőséget ad arra, hogy végezzünk egy alapos takarítást virtuális múltunkban. Alább olvashattok néhány tanácsot, ami segít, hogyan érdemes és okos dolog nekifogni a „Timeline-osodásnak”.

7 napos próba

Választhatsz, hogy aktiválod most a Timeline-t, vagy megvárod a Facebook egyetemes bevezetését, ami azonban még fontosabb, hogy mindkét esetben 7 nap fog a rendelkezésedre állni, hogy biztonsági beállításaidat, látható tartalmaidat újragondold, és csak ezután tedd élővé az új profilt. Természetesen nem kell feltétlenül 7 napot várnod, de a hetedik napon… nos, akkor magától kerül élesbe új megjelenésed, ezért mindenképp tanácsos először letesztelni, hogy valójában mi fogadja majd ott régi és új ismerőseidet.

Tevékenységnapló

Ez az az elem, ahol nyomon követheted korábbi aktivitásaidat időpontokkal és láthatósággal kiegészülve, akár a kezdetektől. Itt egyúttal menedzselheted is ezeket a tartalmakat: utólag beállíthatod, hogy pontosan kik láthassák, illetve törölhetsz bizonyos tevékenységeket, vagy elrejtheted őket a Timelineról. Ez a naplózás kizárólag számodra látható, nagyon hasznos kis táblázat. Mielőtt bármit is teszel, jó első lépés lehet átállítani adatvédelmi beállításaidat publikusról (ha esetleg ilyen volt) csak ismerősökre, így amikor a Timeline élesre vált, csak a barátaid fogják látni az azon szereplő tartalmakat, függetlenül attól, hogy korábban milyen beállítást használtál. Menj az Adatvédelmi beállítások menüre (Privacy settings), majd válaszd a Korábbi bejegyzések láthatóságának kezelése (Manage Past Post Visibility) linket, és nyomj a Limit old posts gombra. Később természetesen egyenként is változtathatod posztjaid láthatóságát.

Rejtsd el azokat a bejegyzéseket, amiket senki számára nem szeretnél láthatóvá tenni

Profilod előnézetében törölhetsz, elrejthetsz posztokat, fotókat, vitatható szükségességű bejegyzéseket, kommenteket, állapotfrissítéseket. A tevékenységnaplóban kattints a bejegyzés jobb szélén található kör alakú ikonra, és válaszd az „Elrejtés az Idővonalról” (Hidden from Timeline) vagy a Bejegyzés törlése (Delete Post) gombot. Ha a profilodon vagy, az egyes bejegyzések jobb felső sarkában található ceruza ikonra kattintva ellenőrizheted azok láthatóságát.

Állítsd be, hogy az egyes bejegyzéseket ki láthassa

Ha van olyan bejegyzésed, amit csak bizonyos emberek számára szeretnél elérhetővé tenni, kattints a neved mellett lévő emberke-ikonra, és válaszd ki a megfelelő csoportot, vagy tiltsd le a bejegyzésről a kívánt (nem kívánt) személyeket.

Védd azokat a posztokat, amiket nem szeretnél másoknak megmutatni

Ez az olyan bejegyzésekre vonatkozik, amiket mindössze rögzíteni szeretnél a Timeline-on, de nem tartoznak másokra. Ehhez a fentebb említett ceruza ikonra kattintva válaszd a „Csak én” beállítást (ezt természetesen csak saját bejegyzéseiddel teheted meg, az üzenőfaladon lévő más posztokkal nem).

Ellenőrizd a művedet!

Ha végeztél a fenti beállításokkal, csekkold le, hogy ki milyennek látja az új profilodat. Ehhez nem kell mást tenned, mint a tevékenységnapló melletti fogaskerék ikonra kattintani, és kiválasztani a „Megtekintés mint…” gombot, majd megadni annak az ismerősödnek a nevét, akinek a „nevében” látni szeretnéd az Idővonaladat.

Akár most aktiválod az új Timeline-t, akár a globális bevezetésre vársz, mindenképp járj el körültekintően, és ne bízd a véletlenre, hogy milyen tartalmakat társz a világ elé a Facebookon!
Kattints a bejegyzés alján a Megosztásra vagy a Like-ra és juttasd így el az írásunkat azoknak az ismerőseidnek akiknek úgy érzed szüksége lehet egy kis Timeline támogatásra tanácsra. 😉