Amit feltétlenül tudnod kell a Timeline-ról! – 1. rész

Közzétéve: 2012. január 09.

Decemberben mindenki számára elérhetővé vált a Facebook új profil oldala, a Timeline. A teljesen új felületen szinte minden máshol található, funkciók alakultak át, kerültek máshova. Cikksorozatunkban megpróbáljuk elmagyarázni a Timeline pontos használatát, illetve hogy hogyan állítsunk be mindent úgy, hogy adataink a legnagyobb biztonságban legyenek. Sorozatunk első részében az Inside Facebook oldalán talált bejegyzés alapján adunk egy áttekintést az új profilról.

A Timeline-ban az egyik leglátványosabb újítás, hogy a borítókép mellett kiemeltebb módon jelennek meg egyes tartalmak (például a képek és a videók), illetve pontosan meghatározható, hogy milyen pillanatokat, emlékeket, bejegyzéseket szeretnénk az oda tévedő felhasználók elé tárni. Minden, amit valaha posztoltunk Facebookon a kezdetektől, most minden eddiginél áttekinthetőbb módon férhető hozzá, éppen ezért különös hangsúlyt kell hogy kapjon minden biztonsági beállítás, amely fölött esetleg eddig könnyedén elsiklottunk.

Ezért is gondoljuk úgy, hogy fontos egy részletes áttekintés a Timeline nyújtotta új alkalmazásokról és lehetőségekről: arról, hogy hogyan szabályozhatjuk  mi és milyen formában jelenjen meg, illetve arról, hogy hogyan befolyásolja a Timeline a felhasználók virtuális világát. A Facebook ezen újítása egyszerre adott egy egységes, új platformot a profiloknak, és lehetőséget a használóknak arra, hogy a maguk kedvére alakítsák annak megjelenését. Ezzel próbálja elkerülni azt a hibát, amit a Myspace elkövetett, miszerint túl sok szabadságot adott a tagoknak, és ezzel meglehetősen zavaros végeredményt hozott létre.

Ha nem frissült volna automatikusan a profilotok, ebben a bejegyzésben leírtuk hogyan tudjátok aktiválni a Timeline-t.

Áttekintés

A Timeline tetején egy bannerszerű elem kapott helyet, ahová a felhasználók bármilyen már meglévő fotójukat, vagy egy újat is feltölthetnek. Lehetőséget kapunk a pozicionálásra, illetőleg bármikor törölhetjük vagy cserélhetjük borítóképünket. Ezzel a lépéssel a Facebook minden korábbinál nagyobb szabadságot adott a tagoknak, hogy adatlapjuk kinézetét maguk szabhassák meg.

Közvetlenül a borító alatt baloldalt kapott helyet az az adathalmaz, amely korábban az információk fülre kattintva volt elérhető. Tartalmazza a munkahelyet, az iskolá(ka)t, a jelenlegi várost és a születési helyet. Az alattuk lévő „névjegy” vagy „about” gomb egy részletesebb adatlapra visz, ahol még több információ érhető el a fenti adatokról, például éves bontásban látható a munkahelyek és iskolák változása, illetve az illető családi állapota, családtagjainak listája, és a korábbi infó oldalról hozott „magamról” és „kedvenc idézetek” dobozok is. Ezzel egyidőben azonban eltűnt a csoportok szerkesztésére és létrehozására mutató fül.Hogy a felhasználók mindig naprakészen tarthassák a fenti adatokat, a kibővített infó oldal minden eleménél szerepel egy ceruza ikon, melynek segítségével könnyedén aktualizálhatóak az itt megadottak. Azzal, hogy a Facebook ennyire szeretné, hogy minél több adatot adjunk meg magunkról, egyúttal elősegíti azt is, hogy az itt hirdető cégek kreatívjai még nagyobb relevanciával jelenjenek meg az erre szánt felületeken a szemünk előtt.

A névjegy mellett helyet kaptak további dobozok is, melyek kinézetre hasonlóak, tartalmuk azonban igencsak eltér. A beállítástól függően egy-egy ilyen doboz mutat az ismerőseink listájára, lájkolt oldalainkra, korábban látogatott városainkra, vagy a fényképeinkre.

Ezek az elemek kicsit részletesebben:

  • Ismerősök – Ez a doboz alapértelmezettként 6 ismerőst mutat, illetőleg annyit, amennyit az adott személy adatlapján mi láthatunk az ő biztonsági beállításaitól függően. Ha van közös ismerősünk, ők kerülnek a dobozba, megjelölve azt is, hogy összesen hányan vannak.
  • Fényképek – Minden fotónk elérhető innen, kezdve azokkal, melyeken taggelve is vagyunk. Minden egyes album továbbra is rendelkezik saját láthatósági beállítással. A korábbi adatlapon lehetőségünk volt 5 fotót kiválasztani, melyek a profil tetején kaptak helyet, ezzel szemben most be kell érnünk egyetlen fotóval, itt ugyanis csak ennyinek szántak helyet a készítők.
  • Kedvelések – A felhasználók által lájkolt oldalak kategória szerinti bontásban és kronológiai sorrendben, illetve egy link az összes ilyen oldalra: ezek kaptak helyet ebben a dobozban. A korábbi megjelenéssel ellentétben így talán jobban előtérbe kerülnek a frissen lájkolt oldalak, egyúttal nagyobb lehetőséget adva az üzleti oldalaknak, hogy új kedvelőket szerezzenek ezáltal.
  • Térkép – Minden olyan helyet tartalmaz, melyhez valaha közünk volt, legyen az egy utazás, egy betaggelt fotó, melyhez helyszín meghatározás is társult. Tartalmazza továbbá a check-in alkalmazásból származó helyeket, éttermeket is. A nagyobb nézetre kattintva további részletekre bukkanunk, itt ugyanis választhatunk, hogy minden helymegjelölést látni szeretnénk, esetleg csak a lakhelyeket, események helyszíneit, vagy fényképek készítési helyeit.
  • Feliratkozók – Mindenki, aki követi az adott felhasználót, adatvédelmi beállításoktól függően. 
  • Feliratkozások – Azok a felhasználók, akiknek nyilvános bejegyzéseire feliratkoztunk.
  • Jegyzetek – Két részre bontva: az egyik oszlopban azok a jegyzetek találhatóak, melyeket a felhasználó maga írt, míg a másikban azok, melyekben meg lett jelölve.
  • Alkalmazások – Itt hozzáadhatjuk mindazon applikációkat, melyeket használunk vagy mi magunk terveztünk. Minden telepített alkalmazás itt fog megjelenni, a bővített nézetben pedig az is látható lesz, hogy az idők során milyen aktivitásokat végeztünk velük.
  • Preferált médiapartnerek – Magyarországon kevésbé elterjedt, az USA-ban azonban rendkívül népszerű, hogy az általunk olvasott-hallgatott médiumok mintegy csatornaként folyamatosan posztoljanak Facebook oldalunkra minden olyan tevékenységet, melyet az adott média oldalán elkövetünk. Jellemzően ez a Spotify és a Hulu, itthon leginkább a különböző rádiók oldalain találhatunk ilyet.

A cikk folytatásában megismerkedünk majd a tevékenységnaplóval, a posztolási beállításokkal és az adatvédelemmel. Addig is – ha még nem kapcsoltátok be – érdemes tenni egy próbát a fent említett www.facebook.com/about/timeline oldalon az aktiválással, hiszen – mint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk – lehetőség van egy 7 napos kipróbálásra, mely alatt a segítségünkkel Ti is könnyedén kitanulhatjátok, hogyan érdemes jól és okosan használni az új Timeline-t.
Ne felejtsétek el megosztani bejegyzésünket ismerőseitekkel, biztos sokan hálásak lesznek, ha nem kell többet keresgélniük, hogy mi, mit jelent az új rendszerben!
Ha pedig nem szeretnétek lemaradni a közösségi médiával kapcsolatos legfrissebb hírekről információkról, kövessetek minket a Facebookon is, ahol naprakész információkkal próbálunk segíteni Nektek: https://www.facebook.com/besocial.hu