Amit feltétlenül tudnod kell a Facebook nyereményjátékok magyar jogi szabályozásáról

Közzétéve: 2012. szeptember 14.

Mikor kell bejelentenem egy játékot? Mi a különbség a szerencsejáték és a nyereményjáték között? Szükséges-e közjegyző a sorsoláshoz? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel találkozunk nap, mint nap, ezért úgy éreztük, a kérdéseinkkel szakemberhez fordulunk és így próbáljuk tisztába tenni a zavaros területeket. A válaszadásban dr. Ormós Zoltán volt segítségünkre. Az általa vezetett ügyvédi iroda az elmúlt 12 évben nemzetközi összehasonlításban is számottevő elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatot halmozott fel az informatikai jog, az adatvédelmi jog, a reklámjog, a médiajog, az elektronikus kereskedelmi jog, az iparjogvédelem és az elektronikus hírközlési jog, valamint a szerzői jog, a szoftverjog és a szerencsejáték jog területén.

Milyen jogi illetve adatkezelési dolgokra kell figyelnünk egy Facebook alkalmazás futtatásakor? Szükséges-e játékszabályzat és adatkezelési nyilatkozat is?

Készíteni kell egy promóciós szabályzatot, amelynek mindenképpen tartalmaznia kell egy olyan részt, ami leírja, hogy ez a promóció független a Facebooktól, a Facebook nem támogatja, nem vesz részt benne.
A szabályzat célja a résztvevők tájékoztatása, a jogszabályi megfelelőség biztosítása és a szervező védelme a jogi kockázatokkal szemben. A játék nyertesét tilos értesíteni Facebook üzenőfali bejegyzésben, Facebook üzenetben, chat-en keresztül, csak a promóciós alkalmazáson keresztül. Tilos továbbá Facebook funkciókat (például like gombot) a szavazás lebonyolítására használni.
A Facebook szabályok betartása mellett fontos, hogy a verseny- illetve a nyereményjáték szervezői betartsák a hatályos magyar jogszabályokat is, melyek közül néhányat megemlítünk, a releváns szabályok némelyikének feltüntetésével együtt:

1. Szerencsejáték szervezéséről szóló törvény.
Feltétlenül ide tartoznak a szerencsejátékok, azaz minden olyan játék, ahol pénzfizetés ellenében lehet nyerni és a végén sorsolással dől el, ki lesz a nyertes. Tapasztalataink szerint a területen nagy a jogi zűrzavar a szervezők fejében, hogy be kell-e jelenteniük a játékot vagy engedélyt kell szerezniük, vagy egyikre sincs szükség. Megnyugtatásképpen azt tudjuk mondani, hogy napjainkban sok olyan promóciót szerveznek, amelyek nem tartoznak a szerencsejáték törvény hatálya alá, így sem engedélyszerzési, sem bejelentési kötelezettség nem terheli a szervezőt.

2. A nyeremények utáni adózás szabályait
Lásd egy későbbi kérdésre adott válaszunkat.

3. Adatvédelmi jogszabályok
Tapasztalatunk szerint a cégek működésük során az adatvédelmi szabályokat vagy túlzott szigorúsággal alkalmazzák, vagy teljes mértékben figyelmen kívül hagyják azokat. Adatkezelési szabályzatra mindenképpen szükség van, hiszen pl. egy játékban való részvételhez regisztrációra van szükség, melynek során a személyes adatait a játékos a szervező rendelkezésére bocsátja.

Bárki futtathat Facebookon nyereményjátékot, vagy szükséges hozzá valamilyen engedélyszám vagy adatkezelési szám?

Igen,bárki futtathat nyereményjátékot, feltéve, hogy (i) eljárása során teljes mértékben megfelel a Facebook Promóciós Irányelveinek és (ii) megfelelő engedélyt szerez, vagy eleget tesz bejelentési kötelezettségének, attól függően, hogy nyereménysorsolásról, ajándéksorsolásról vagy engedélyköteles szerencsejátékról van szó.

Hogyan sorsolhatunk szabályosan egy Facebookon futtatott nyereményjátéknál?

A szerencsejáték törvény hatálya alá tartozó nyereményjátékok esetében mindig kötelező a közjegyző részvétele, míg a törvény hatálya alá nem tartozó játékok esetében nem. Sokszor az utóbbi esetben is igénybe veszik a közjegyző közreműködését egy esetleges későbbi jogvita elkerülése miatt, illetve a sorsolás tisztaságának demonstrálására.

Szükséges-e közjegyző a sorsoláshoz, illetve mikor szükséges mindenképpen?

Olyan ajándéksorsoláson, mely szerencsejátéknak minősül, közjegyző jelenléte minden esetben kötelező. Nem a nyeremények értékétől függ egy játék ajándéksorsolásnak való minősülése, ezért kisebb értékű nyeremények kilátásba helyezése esetén is be kell jelenteni az ajándéksorsolást.
A Facebookon való sorsolásra nincs specifikus jogszabályi rendelkezés, de az előző kérdésre adott válaszok itt is irányadóak lehetnek a viták elkerülése végett.

Milyen adatokat kérhet el a játék szervezője a nyertesektől a nyeremény átadásához?

Fontos, hogy csak a nyeremény átadásához feltétlenül szükséges személyes adatokat lehet elkérni. Amennyiben adózási kötelezettséget von maga után a nyeremény kifizetése, akkor a nyertestől az adószámát is bekérheti a játék szervezője.

Magyar Facebook rajongói oldal által szervezett játékon csak magyarországi lakóhellyel rendelkezők vehetnek részt?

Nem tudunk ilyen korlátozásról, álláspontunk szerint nincs akadálya annak, hogy egy magyar Facebook rajongói oldal határon túli (pl. szlovák állampolgárságú) játékosok részvételét is megengedje az általa szervezett játékban. Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy a játék szervezője felel a jogszabályok teljes körű betartásáért, ideértve a korhatárral és a lakóhellyel kapcsolatos korlátozásokat (pl. egyes amerikai államok semmilyen szerencsejátékot nem engednek a lakosaik számára játszani).

Ha egy játékos úgy érzi, jogtalanul lett kizárva/hátrányos helyzetbe kényszerítve egy
nyereményjáték során, kihez fordulhat jogorvoslatért?

a.) Ha a nyereményjáték szerencsejátéknak minősül, abban az esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályához (SZEF) lehet fordulni
jogorvoslatért.
b.) Nem szerencsejátéknak minősülőjáték esetén valamint szerencsejáték esetén is fordulhatunk a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz panaszunk kivizsgálására.
c.) Egyes esetekben a játékos polgári pert is indíthat a nyereményjáték szervezője ellen. Annak a megállapításához, hogy egy konkrét ügyben fennáll-e a perlési lehetőség ügyvédi konzultációra van szükség.

A nyeremények utáni adózás hogyan történik a Facebook-on futtatott nyereményjáték esetében? 

Van-e valamilyen jogi szabályozása a nyeremények átadásának? Függ-e esetleg értéktől vagy mennyiségtől, hogy mit kell postázni és mit lehet csak személyesen átadni?
A nyeremények átruházásának lehetősége a mindenkori játékszabálytól függ, vagy van esetleg erre globális rendelkezés?
Szabad-e olyan nyereményjátékot futtatni a Facebookon, ahol már a játék leírásában felhívjuk a figyelmet arra, hogy pl. csak egy adott településen lakók vehetnek részt rajta?
Ezekre a további kérdésekre adott válaszokat is megtaláljátok a cikk folytatásában, dr. Ormós Zoltán blogjában az internet-ugyved.com oldalon.

Reméljük hasznosnak találod ezt az összefoglalót. Ha tetszett, kattints a Megosztás-ra, jusson el ez a cikk minél több nyereményjáték szervezőhöz a Facebookon! 🙂