Amiktől búcsúznunk kell a Facebook-on

Közzétéve: 2011. október 03.

A Facebook az elmúlt hetekben igazán nagy változásokon ment keresztül, számos újdonságot vezettek be hétről, hétre. A sok fejlesztés mellett azonban le kell majd mondanunk pár kevésbé népszerű funkcióról, ezeket vesszük sorra ebben a bejegyzésben:

Vége a fórumoknak

Kevesen használták és igazából komoly előnyöket sem nyújtott a Fórumok fül, melyen különböző témakörökben a klasszikus fórum mintájára lehetett egymással beszélgetni. Mára a folyamatosan alakuló felhasználói felület eredményeként teljesen átvette a helyét az üzenőfal.

Talán csak 34 millió rajongónál van létjogosultsága a fórumnak még most is...

A Facebook október 31-vel bezárja a Fórum alkalmazást, nem lesz többé elérhető. Akinek aktívan üzemeltet fórumokat az oldalán, időben szóljon a rajongóinak, hogy köszönjenek el!

Eltűnnek az értékelések

Hasonlóan a Fórumokhoz, a Reviews (Értékelések) fül is eltűnik a hónap végétől. Noha ezt az alkalmazást jóval többen használták, igazából sosem volt annyira népszerű, hogy ne tudjunk lemondani róla. A Facebook sajtóközleménye szerint a tetszésnyilvánítást a jövőben kizárólag az üzenőfalra, a bejegyzésekhez próbálják koncentrálni, ezért kell elbúcsúznunk a Reviews-tól is.

Bár többen használták, mint a fórumot, mégis mennie kell...

Ha eddig nem figyeltük, mások hogy értékeltek minket, még gyorsan pótoljuk, pár hét és nem lesz rá lehetőségünk!

Vége az oldal frissítéseknek

Október 1-től az oldalak nem küldhetnek üzeneteket a rajongóknak frissítés formájában. Bár sok admin által kedvelt megoldás volt, az így elküldött üzeneteket gyakorlatilag alig olvasta valaki, hisz azok minden értesítés nélkül érkeztek a rajongók Üzenetek -> Egyéb mappájába.

Alig olvasta valaki...

Akinek már tavaly is működött a rajongói oldala, emlékezhet rá, mekkora felzúdulást keltett, amikor a Facebook az oldalaktól érkezett üzeneteket ide, az Egyéb mappába száműzte úgy, hogy értesítést se küldött a felhasználónak egy-egy ilyen üzenet érkezésekor. Ezzel az intézkedésével gyakorlatilag haszontalanná téve ezt a funkciót, a végleges eltávolítás mellett döntött.

A régi jó FBML füleknek is lassan vége

Ha valaki csak mostanában hozott létre rajongói oldalt, talán nem is tudja már, mik voltak azok az FBML fülek. A jellegzetes szürke ikonnal ellátott füleken viszonylag egyszerűen tudtunk egyedi tartalmakat megjelentetni a rajongói oldalakon, ezeket váltotta le az iframe idén tavasszal. Noha azok az oldalak továbbra is használhatták az FBML-t, ahol korábban telepítettük az alkalmazást, a Facebook most bejelentette, hogy 2012 január 1-től nem támogatja az ilyen oldalakat.

Már nem sokáig használhatjuk...

2012. június 1-e után pedig egyáltalán nem fognak működni az FBML oldalak, addigra gondoskodnunk kell cseréjükről.

Iframe oldalak csak HTTPS kapcsolattal

Noha eredetileg úgy kommunikálta a Facebook, hogy október 1-től életbe lép, egyelőre még nem találkoztunk a korlátozással: a jövőben kizárólag azok az iframe oldalak lesznek láthatók https kapcsolattal, melyeket biztonsági tanúsítvánnyal (SSL) ellátott szerverről hívunk be. Erről bővebben korábbi cikkünkben írtunk, itt.

Mivel az új fejlesztésekről is igyekszünk minél előbb beszámolni Nektek, úgy éreztük jó ha tudjátok azt is milyen népszerűbb és kevésbé népszerű funkciókról kell majd lemondanunk a közeljövőben a Facebook-ot használva.
Ha van olyan ismerősötök akinek szintén fontosak lehetnek ezek az infók, ne felejtsétek el megosztani a bejegyzést, hogy ők is értesülhessenek róla! 😉