„A felejtés joga” – törléscunamira készülhet a Google?

Közzétéve: 2014. május 18.

Precedens értékű lehet az Európai Unió bíróságának az internetes szólásszabadság és az online adatvédelem közötti vitában hozott keddi ítélete. Az internetes vállalatok ezentúl bizonyos esetekben kötelezhetőek arra, hogy az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő személyes információt eltávolítsák. Az ítélet nyilvánosságra hozatala óta már politikus, sőt, pedofil és orvos is fordult eltávolítási kérelemmel a keresőóriáshoz.


A BBC beszámolójából kiderül, hogy egy volt politikus azt szeretné, hogy a Google minden olyan cikket távolítson el a keresőmotorjából, amelyek akkor születtek, amikor hivatalban volt. Az ok egyszerű és igen prózai: újra indulna egy tisztségért, és nem akarja, hogy a korábbi cselekedetei befolyással legyenek a mostani esélyeire. Egy orvos pedig azt szeretné elérni, hogy a korábbi pácienseinek negatív értékelése kerüljön ki a találati listából. Az egyik legbizarrabb, nyilvánosságra került kérés pedig egy olyan férfitól érkezett, akit korábban pedofil képek miatt ítéltek el, és az erről szóló híreket nem akarja többet viszontlátni.
Eric Schmidt, a Google ügyvezetője, bár nem fűzött hozzá részletesebb kommentárt, korábban úgy nyilatkozott az ítéletről, hogy az „kiábrándító”, a „right to be forgotten”, azaz a „felejtés joga” elve hibás.

Az egész történet egy spanyol férfi panaszával indult. Mario Costeja azzal fordult a spanyol hatóságokhoz, hogy amikor a saját nevére rákeresett, a találati listában rábukkant egy 1998-as spanyol nyelvű cikkre, ami a házának adósságok miatti elárverezéséről szól. A férfi el szerette volna érni, hogy távolítsák el a találatot, mivel azóta már rendezte az adósságát.
Míg a spanyol médiahatósága beleegyezett az elévült információ eltávolításába, a Google megtagadta a kérést, és bíróság elé vitte az ügyet. A cég véleménye szerint a felhasználók nem kérhetik őket arra, hogy „cenzúrázzanak” egy olyan anyagot, amely korábban egy spanyol újságban megjelent.
Az Európai Unió bírósága kedden elutasította a Google érvelését, és kimondta: „pontatlan, irreleváns, elévült vagy az adatfeldolgozás meghatározott célján túlmutató és az idő múlásával meghaladott adatok” eltávolítását kérhetik magánszemélyek az online óriáscégtől.
Az ítélet egyébként nem csupán a Google gyakorlatára, hanem az összes, Európában működő keresőmotorra, mint például a Yahoo-ra és a Bingre is hatással lesz.
Arról egyelőre nincsenek pontos adatok, hogy hányan is fordultak az ítéletre hivatkozva kedd óta a Google-höz, de valószínűsíthető, hogy a „felejtés jogával” tömegek élnek majd, akik a legkülönbözőbb kifogásokkal próbálják majd eltitkolni, sőt, „törölni” a múltjukat.
Előreláthatólag a hónap végére teszi elérhetővé a Google annak a mechanizmusnak a folyamatát, amivel majd el lehet távolíttatni a linkeket a találati listájából.

Forrás:
http://www.bbc.com/news/technology-27423527
http://www.theguardian.com/technology/2014/may/15/google-eric-schmidt-europe-ruling-right-to-be-forgotten