A Facebook törölte az arcfelismerő EU-s adatbázisát

Közzétéve: 2013. február 12.

A thenextweb.com írása szerint az Ír Adatvédelmi Biztos és a Német adatvédelem szabályozó is egyaránt megerősítette, hogy a Facebook forráskódját megvizsgálva egyértelműen és biztosan törölve lettek az európai felhasználók korábban eltárolt arcfelismerési adatai.

A funkciót eredetileg 2010 végén vezette be a Facebook először az államokban, majd fokozatosan minden országban 2011 nyaráig bezárólag. Ha valaki egynél több alkalommal lett fotókon megjelölve, a Facebook elmentette az arcát a felismerő programba, s ez alapján ajánlotta az ismerősöknek a tag javaslatokat minden olyan fotón, ahol felismerni vélte.

A Facebook tavaly szeptemberben bejelentette, hogy az összes, az európai felhasználókról tárolt ilyen jellegű adatait törli, valamint azt is, hogy a térségben az új felhasználók számára már nem érhető el a funkció, de az adatok törlése csak október 15-én történt meg.

Mivel a Facebook nemzetközi főhadiszállása is Írországban található, természetszerűleg az ország adatvédelmi bizottsága is kivette a részét az ügyből, mivel az arcfelismerővel kapcsolatos adatvédelmi aggályok az EU törvényi hatálya alá esnek.

A Facebook – miután eltüntette a tag javaslatokat – újra lehetővé tette az USA-ban a múlt héten, hogy ismerőseik „könnyebben beazonosíthatóak” legyenek fotóikon, illetve hogy azokat a képeket, melyeken ők is szerepelnek, könnyebben oszthassák meg velük is.

Érdekes, hogy úgy tűnik, a Facebook semmiféle adatvédelmi változtatást nem eszközölt az államokban ezek után, a funkció továbbra is pontosan ugyanúgy működik, mint annak előtte.

Ezzel tulajdonképpen teljesítette az európai felhasználóra vonatkozó kérést, és törölte az ő adataikat, így kielégítette mind az adatvédelmi biztos, mind az aggódó felhasználók kívánságát.

Mivel a Facebook korábban megvásárolta az izraeli Face.com startup-ot, mely egy egyedülálló arcfelismerő technológia, egyértelműen következtethetünk belőle arra, hogy a funkciót nem szándékoznak eltörölni a közösségi hálóról, sőt, ez a tény inkább a további fejlesztési terveket támasztja alá.

Mindazonáltal a Facebook szóvivője nemrégiben azt nyilatkozta, hogy pillanatnyilag nem tervezik újra bevezetni Európában az arcfelismerő és a megjelölési javaslat funkciókat.