A Facebook hirdetések targetálása – 15 lehetőség amit talán nem is használsz

Közzétéve: 2012. június 29.

A Facebook hirdetésekben azért rejlik annyi lehetőség, mert nagyon jól lehet targetálni őket. Sehol a világon nem adunk meg önként annyi információt magunkról, mint a Facebookon – azzal az adatmennyiséggel, amit itt tudnak rólunk, még az orvosaink is nehezen vennék fel a versenyt.


Egyik kedvenc témánk ez, és a Socialfresh segítségével most egy nagyon hasznos cikket tudunk olvasásra ajánlani nektek, fogadjátok szeretettel Jason Keath írását!

A világhálón a legtöbb hirdetést demográfiai adatok alapján célozzák be. Van, ahol tipikusan a fiatal férfiakat, máshol az idősebb hölgyeket kívánják megtalálni a hirdetéssel. A Facebookon azonban bátran állíthatjuk, hogy a hirdetéseink pontosan azokhoz juthatnak el, akikhez akarjuk, hogy eljusson – ami azonban veszélyeket is rejthet magában.

Amikor a Socialfresh megkérdezte a Facebookon hirdetőket arról, hogy mi a legnagyobb kihívás a kreatív elkészítésekor (ROI, Analytics, targetálás, kreatív megírása, tesztelés, menedzselés), mindössze az esetek 4%-ában említették, utolsó helyen a célzás problematikáját. Mivel a közösségi háló rengeteg lehetőséget kínál a célcsoport meghatározására, így a helyzeten sokszor nem könnyít, hanem inkább nehezít.

Pontosan a sok opció miatt többen megfeledkeznek arról, hogy mi volt az eredeti stratégiájuk ezen a felületen, amikor a kampányt kitalálták.
Nézzük így: lehet, hogy van egy mindenféle csodákra képes űrhajód, de semmire sem mész vele, ha nem ismered a műszerfalat; így történhet meg az, hogy az űrhajó helyett mégis inkább egy egyszerű személygépkocsit fogsz jobban kedvelni, mert az ismered, és tudod irányítani is.

Nézzük hát, milyen targetálási lehetőségekkel dolgozhatunk, amikor létrehozunk egy hirdetést, hiszen az talán a legfontosabb mind közül, hogy megértsük, mit kínál pontosan a Facebook hirdető rendszere a számunkra.

Alább egy egyszerű grafikont láthattok, amiből kiderül, hogy mely kritériumok voltak a legnépszerűbbek a hirdetők körében:

Facebook hirdetési kritériumok

Most pedig hadd cáfoljunk rá egyesével mindegyikre, és mutassuk meg, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a hirdetésedből, mikor a célcsoportját próbálod meghatározni!

Lakóhely (Country, State, City, Zip)

Hirdetés feladásakor minimálisan egy országot ki kell választanunk – természetesen nincs lehetőségünk a létező összes felhasználóra targetálnunk. Ami azt illeti, összességében maximum 25 országot választhatunk ki, legalábbis a legutolsó verzió szerint, de nem gondoljuk hogy a magyar hirdetőknek ez problémát okozna.

Ha egynél több országot jelölünk meg, már nem célozhatunk külön megyére vagy városra. A célzási lehetőség országonként eltérő, mint ahogyan az árazás is. Amerikában országra, államra, városra és irányítószámra lehet célozni a hirdetést, Magyarországon városra, illetve városok 10, 25 és 50 mérföldes vonzáskörzetére. Ha a hirdető igyekszik a kritériumoknak megfelelően valamelyest perszonalizálni a megjelenő kreatívot, azzal komoly sikerek érhetőek el.

Lakóhely

Korosztály (Age)

A korcsoport megfelelő megválasztása igen gyorsan le tudja szűkíteni a célcsoportot arra, amire szeretnénk. bármilyen mértékben lehetőségünk van szűkíteni a megcélzott csoportot, akár egyetlen adott évben születettekre is. Sok sikeres hirdető él azzal a lehetőséggel, hogy a különböző korcsoportok számára más képpel, más call to action szöveggel hirdetünk, hiszen nagyon is valószínű, hogy ami az egyiknél működik, az a másiknál nem, és fordítva.

A fiatalos hirdetések értelemszerűen a fiatalabbaknál fognak jól működni; a sport témájú képek pedig elsősorban  férfiaknál – azonban ezek mind mind olyan ténymegállapítások, melyek vállalkozásokként eltérőek lehetnek, ezért érdemes letesztelni, kinek mi válik be leginkább.

Nem (Gender)

Egy nagyon egyszerű opció. Csak nőknek, csak férfiaknak, vagy mindenkinek szóló hirdetéseket hozhatsz itt létre. A Mountain Dew vagy a WWF leginkább férfiakra hirdet, míg egy Revlon, vagy az Oprah valószínűleg csak női célcsoportot választ.

Ha egy termék kifejezetten nőknek vagy kizárólag férfiaknak szól, a helyzet igen egyszerű. Azonban vannak brandek, akik termékeiket mindkét nemnek kínálják. Természetesen mindannyian szeretnénk a hirdetést úgy létrehozni, hogy az a célközönségünk számára a legrelevánsabb legyen, azonban tartsuk észben, hogy a férfiak és a nők máshogyan látják a világot, és ezáltal a Facebookot is máshogyan tapasztalják, használják, különös tekintettel a hirdetésekre.

Az egyik felmérésből kiderült, hogy a hirdetők nem szentelnek kellő figyelmet annak, hogy nem szerint határozzák meg a célcsoportot, annak ellenére, hogy bizonyos termékek esetében ez alapvető fontosságú kellene, hogy legyen.

Érdeklődési kör (Interest)

Ez az opció lehetőséget ad arra a hirdetőknek, hogy a felhasználókat aszerint célozzák meg, hogy azok a saját idővonalukon milyen érdeklődési köröket jelöltek meg. Ez nem csak a hobbikra vonatkozik, de figyelembe tudja venni a user előző munkahelyeit, szakmai tapasztalatait, az általa kedvelt oldalakat és a csoportokat is, melyeknek tagja.

Épp ezért ez a kritérium különösen fontos lehet abból a szempontból, hogy milyen embereket fog megtalálni a hirdetésünk. Lehetőségünk van arra, hogy például kifejezetten egy rajongói oldal tagjaira szűkítsünk – nem a sajátunkra! Az, hogy a konkurencia rajongóit tovább tudjuk szűkíteni nem, kor és egyéb demográfiai adatok alapján, olyan hatékony fegyvert ad a kezünkbe, amiről álmodni se mertünk!

Kategóriák (Broad Categories)

Ezt az érdeklődési körrel együtt, vagy anélkül is tudjuk használni. Értelemszerűen előbbi egy szűkebb, utóbbi egy tágabb célcsoportot eredményez, mely többek között azon is alapul, hogy a felhasználó milyen interakciókat hajtott végre a különböző kategóriák bejegyzéseivel, miket lájkolt, hova és mit írt.

Itt azonban olyan lehetőségek közül választhatunk, mely önmagában még túlságosan széles kört céloz, így mindenképpen érdemes más szűréssel is kombinálni ezt a fajta szűkítést.

Kapcsolatok (Connections)

Ez a kritérium is nagyon egyszerű: aszerint tudunk szűrni vele, hogy egy felhasználó egy adott oldallal kapcsolatban van-e vagy sem, avagy a rajongója-e már, vagy nem az. Ez ismét egy olyan opció, amivel érdemes számolni, hiszen már a megfogalmazásában eltérő kell, hogy legyen egy kreatív, attól függően, hogy meglévő rajongóknak szól, vagy toborzási céllal hoztuk létre. Egy felmérés szerint a már meglévő rajongók 7x többen kattintanak az ilyen hirdetésre, mint azok, akik még nem kedvelik az oldalt.

„Ennek kellene lennie az elsődleges szűrési opciónak, amit használnak a hirdetők. Semmi nem hoz ennél több kattintást.” – mondja Justin Kistner, a Social Products at Webtrends igazgatója.

A Facebook hirdetés használható online közönség növelésére, nagyobb felhasználói elköteleződés kialakítására, eladásra, hírlevél feliratkoztatásra. Építs hát ki egy rajongótábort, érd el, hogy elkötelezett rajongóid legyenek, majd formáld őket a vásárlóiddá, utána pedig a barátaikat is!

Barátok

Ezen sincs nagyon mit magyarázni: a felhasználóknak olyan formában mutatja a hirdetésünket, hogy az kiegészül egy, a user számára fontos információval, mégpedig azzal, hogy mely ismerősei azok, akik már rajongói a hirdető oldalának.

Kiegészítő lehetőségek

A Facebook felajánl nekünk néhány olyan szűkítési opciót, mely a felhasználó egyéb privát adataira targetál:

Érdeklődés (Interested in): ez az opció arra szűr, hogy a felhasználó milyen nemet jelölt meg érdeklődése gyanánt, kikkel barátkozna, vagy létesítene kapcsolatot szívesen.

Kapcsolati státusz: itt tudjuk megcélozni a házasokat, a szingliket, a kapcsolatban élőket, és így tovább.

Nyelvek: ez akkor válik hasznunkra, ha a célzott közönség nagy része más nyelvet beszél, mint az a geográfiai szűrés alapján várható lenne.

Tanulmányok: szűkíthetünk végzettség szerint egyetemistákra, éppen most diplomázókra, stb. Ugyanitt tudunk célozni kifejezetten egy iskolára is.

Munkahelyek: kimondottan a B2B hirdetéseknél lesz ez hasznos, például egy álláshirdetésnél, munkaerőtoborzásnál, vagy speciális szakmák esetében.

A fentiek tekintetében most már nincs más dolgod, mint ráfeküdni a témára, és mindenkinél jobban meghatározni, hogy valójában kiket is szeretnél elérni a hirdetéseddel. Hozz létre értéket, relevanciát, és jól jegyezd meg: egy hirdetés célzása mindig annyit ér, amennyit a kampány mögött álló hirdetési  stratégia.

Tetszett a cikk? Kiegészítenéd valamivel? Ha kaptál hasznos információkat, vagy csak érdekesnek találtad az írást, okvetlenül oszd meg barátaiddal is, hátha más is tanul belőle! 😉