7 egyszerű lépés adataid védelméhez a Facebookon

Közzétéve: 2018. április 06.

2018 márciusa valószínűleg a Facebook egyik legsötétebb hónapjaként vonulhat be a történelemkönyvekbe. A csalódottság hónapjaként, amikor felhasználók százmilliói számára vált világossá, hogy a közösségi média világa – a fantasztikus élmények és kalandok mellett – valódi, kézzel fogható veszélyeket is magában hordoz. A kiábrándultság hónapjaként, amikor egyszer s mindenkorra megszűnt létezni a userek feltétlen bizalma, a social media platformokkal szemben.

Az adatvédelmi botrány pozitív hatása

Bármennyire is meglepő,  a botránynak lett egy nagyon pozitív következménye is. A közösségi média rajongók végre tömegesen, és tudatosan kezdtek el foglalkozni személyes adataik védelmével, kiemelt hangsúlyt fektetve az alkalmazásokkal kapcsolatos biztonsági intézkedésekre.

Korábban, a kialakult helyzet kapcsán egy részletes, képes összefoglalóval segítettünk megérteni a felhasználóknak, melyek a legfontosabb adatvédelmi kérdések és beállítások az alkalmazásokkal kapcsolatban.

Ha követted tippjeinket és ellenőrizted a Facebook fiókod alkalmazásokkal kapcsolatos beállításait, akkor most sokkal nagyobb biztonságban érezheted magad, mint bármikor korábban, hiszen már megtetted az első lépést személyes adataid védelmének érdekében. Ez azonban csupán a kezdet volt…

Biztonsági kérdések a Facebook alkalmazásokon túl

Ne szabad elfelejtened, hogy az alkalmazásokon kívül is számos veszély leselkedik a személyes adataidra, ha fiókod biztonsági beállításait nem kezeled kellő alapossággal.

Ebben a bejegyzésben ehhez szeretnénk neked segítséget nyújtani azzal, hogy végigvezetünk azokon a biztonsági beállításokon, amiket kiemelten fontosnak tartunk és amelyekkel kapcsolatban a legtöbb visszaélést tapasztaltuk az elmúlt években.

1. Kétfaktoros hitelesítés beállítása

Magánfelhasználóknak erősen ajánlott, üzleti oldalak kezeléséhez pedig egyenesen kötelező a kétfaktoros hitelesítés beállítása, ami rengeteg kellemetlenségtől megkímélhet. Az extra védelmet a „Kiegészítő biztonsági funkciók beállításánál” tudod bekapcsolni és itt olvashatsz róla bővebb információt magyar nyelven.

A képen a legegyszerűbb hitelesítési módot választottuk, ahol SMS garantálja a felhasználó biztonságát.

2. Bejelentkezett helyek ellenőrzése

Érdemes időről időre ellenőrizned a „Biztonság és bejelentkezések” menüpontban azt is, honnan történtek bejelentkezések a fiókodba. Itt az asztali és a mobilos bejelentkezéseidet is megtekintheted visszamenőleg. A gyakorlatban a helységnév helyett inkább az IP címre fókuszálj, mert az biztosabb információkkal szolgál a számodra. (a helységnév sok esetben ugyanis nem pontos)

Amennyiben gyanús bejelentkezést találsz, akkor 2 dolgot tehetsz:

  • Jelented, hogy nem te voltál az! Ez esetben a Facebook értesül a gyanús bejelentkezésről, ráadásul azonnal további biztonsági beállításokat ajánl fel neked.
  • Kijelentkezel minden eszközről! Ilyenkor a belépéshez újra meg kell majd adni a jelszót az eszközön, amit értelemszerűen érdemes megváltoztatnod a kiléptetés után.

3. Értesítés kérése ismeretlen bejelentkezésről

Ha szeretnél azonnal értesülni az ismeretlen helyekről történt bejelentkezésekről, akkor azt is beállíthatod, hogy ilyen esetekben a Facebook automatikus értesítést küldjön számodra. Ez történhet Facebook értesítésben, Messengeren vagy akár e-mailben is. A 2. ponthoz hasonlóan, ezt úgyszintén a „Kiegészítő biztonsági funkciók” beállításánál tudod elintézni.

4. E-mail címed letöltésének megtiltása

A Facebook minden felhasználónak lehetőséget ad arra, hogy letölthesse és megtekinthesse a róla tárolt adatokat. Ezzel önmagában semmi probléma sincs, ismerőseid azonban ezzel a szolgáltatással – a saját adataik mellett – a te e-mail címedet is letölthetik, amit az Általános fiókbeállítások menüpontban tilthatsz le a Névjegynél. (vedd ki a pipát a jelölőnégyzetből)

5. Hagyatéki kapcsolattartó beállítása

Sajnos az élet velejárója, hogy eltávozunk az élők sorából. Digitalizált világunkban viszont halálunk után is rendelkezni kell valakinek a személyes adatainkról. Erről gondoskodhatsz előre a hagyatéki kapcsolattartó beállításával. A kiválasztott személy kezelheti majd jogszerűen az adataidat: beállításokat eszközölhet a profilodon, letöltheti a rólad tárolt adatokat vagy kérelmezheti fiókod megszüntetését.

6. Keresési és kapcsolatfelvételi beállítások

Lehetőséged van azt is pontosan beállítani, hogy kik és milyen csatornákon érhessenek el, amennyiben kapcsolatba szeretnének lépni veled.

  • Az ismerősnek jelölést mindenki számára engedélyezheted, mert ezt később úgyis jóvá kell még hagynod, ráadásul akár utólag is könnyen letiltható vagy törölhető az ismerőslistából egy nem kívánt személy vagy zaklató.
  • Az ismerősök listája már sokkal kényesebb kérdés, hiszen ezek alapján könnyedén képesek rólad információt gyűjteni. Azt javasoljuk semmiféleképpen se hagyd nyilvánosan ezt a funkciót, de azon is gondolkozz el, hogy távoli ismerőseid számára is láthatatlanná tedd a ismerőseid listáját.
  • E-mail címeddel és telefonszámoddal kapcsolatos beállításokat itt is érdemes szigorúan kezelned és minél kevesebb felhasználó számára elérhetővé tenni azt. (itt az ismerősök a legszigorúbb beállítás)
  • A keresőmotorok számára sem érdemes engedélyt adnod. Ha szakmai karriert építenél akkor irány a LinkedIn, ha pedig influencer lennél, akkor készíts magadnak egy nyilvános rajongói oldalt.

7. Fizetési beállítások

Facebook hirdetési fiókod esetén is óvatosságra intünk! Amennyiben magánszemélyként, vagy mikro vállalkozóként hirdetsz, akkor azt javasoljuk inkább virtuális hitelkártyáról vagy Paypal számláról egyenlítsd ki a hirdetések összegét, amire csak annyi pénzt érdemes átvezetned, amennyire feltétlenül szükséged van.

Kérdésed lenne a fentiekkel kapcsolatban? Akkor egy percig se habozz hozzánk fordulni, hiszen szívesen megosztjuk bárkivel a tapasztalatainkat!