7 buta hiba amivel a Facebook-on találkozhatunk

Közzétéve: 2011. augusztus 23.

Már az iwiw-en hozzászokhattunk volna, de még néha a Facebook-on is váratlanul ér minket egy-egy buta hiba amit a felhasználók elkövetnek.

Melyek ezek a hibák?

 1. A születési dátum nyilvános közzététele

Gondold végig! A biztonsági veszély mellett mi értelme van megosztani idegenekkel a teljes születési dátumod? Ha szülinapi jókívánságokra vágysz, legyen nyilvános a hónap és a nap.

2. Bejelented amikor nem vagy otthon

Jó ha beszámolsz a barátaidnak arról hogy éppen hol vagy, de figyelj arra hogy ezt csak olyanokkal oszd meg, akikben megbízol.
Nem túl szerencsés egy olyan bejegyzés ahol bejelented, hogy elutazol 1 hétre nyaralni a családoddal …

3. Túl egyszerű, nyilvánvaló jelszó

Miért használnál közös jelszót más szolgáltatással, vagy könnyen kitalálható neveket (a kedvesedét vagy a gyerekedét) erre a célra? Érdemes időnként megváltoztatni a biztonságosnak tűnő jelszót is, főleg így nyaralás/utazás után amikor valószínűleg több nyilvános hálózatot is használtál internetezésre.

4. Elfelejted módosítani az adatvédelmi beállításokat

Bár nem egyszerű átlátni a Facebook adatvédelmi beállításait, de szánj rá egy kis időt és szabályozd hogy ki mit láthat, mihez szólhat hozzá!

5. Gondolkodj hozzászólás előtt (is)!

Nem csak a jelenlegi vagy egy leendő főnököd előtt lehet kellemetlen egy félreérthető bejegyzés, de akár büntetőjogi problémáid is lehetnek miatta, nem is beszélve például a táppénzcsalásról (amikor hivatalosan beteg vagy, de feltöltöd a friss nyaralási fotókat).

6.  Amikor az üzenőfalon intézel el privát dolgokat…

Ha nem tartozik mindenkire az infó, küldj üzenetet a címzetteknek. Miért az üzenőfalon zajlik az eszmecsere amikor ezt privát üzenetben is meg lehet tenni?

7. Gyerekről készült fotók közzététele

Természetesen a Te gyereked a legszebb, a legédesebb, de biztos vagy benne, hogy mindenkinek látnia kell ezeket a fotókat? És most itt nem a gyerektelen ismerősökre gondolok, hanem azokra akik rossz szándékkal nézik ezeket a fotókat és remélhetőleg csak nézik őket…

A Facebook-on is a legfontosabb: ellenőrizd az adatvédelmi beállításaidat és figyelj arra, hogy kivel mit osztanál meg. Ez pontosan úgy működik, mint a való életben!

Van igazán vicces/idegesítő történted a leírtakkal kapcsolatban? Oszd meg velünk! 😉