6 gondolat, amiről rendszerint megfeledkezünk, amikor like-okra vadászunk

Közzétéve: 2012. január 06.

A Facebook közösségi hálón az elismerés kifejezésére a tetszik gomb szolgál, így mind az üzleti, mind az egyéni felhasználók roppantul érzékenyek arra, hogy kik és hányan nyomnak erre a gombra üzenőfali bejegyzéseiken. A cégek termékeikkel és szolgáltatásaik promotálásával is folyton a minél magasabb számú like-ra vadásznak, egyszóval minden felhasználótípus igyekszik mindent elkövetni, hogy annyi like-ot szerezzenek, ahányat csak tudnak. Mindeközben azonban rengeteg szempontot hagynak figyelmen kívül. A Quickfacebooklikes.com erről írt korábbi blogbejegyzésében:

  1. Mialatt minden erőnkkel azon vagyunk, hogy minél több elismerést gyűjtsünk be, gyakran megfeledkezünk arról, hogy ismerőseink ismerősei is láthatják és lájkolhatják bejegyzéseinket. Az egyéni felhasználók gyakorta korlátozzák Facebook használatukat kizárólag az ismerősök bejegyzéseinek követésére, pedig fontos lenne, hogy időnként azokat az embereket is megtiszteljük egy-egy elismerés nyilvánítással, akik szintén megteszik ezt felénk.
  2. Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy baráti körünk milyen alkalmazásokat használ. Előfordulhat ugyanis, hogy a nagyon különböző érdeklődésű személyek olyan szűrőket állítanak be, amik adott esetben épp a mi bejegyzéseinket ignorálják, vagy legalábbis azok egy részét. Ha szeretnénk továbbra is mindenki hírfolyamában ott maradni és lájkokat gyűjteni, gondoskodnunk kell arról, hogy ne váljunk unalmassá vagy idegesítővé, és ezzel együtt letiltás vagy elrejtés áldozatává.
  3. Ha valami olyan tartalmat posztolsz, amit különösen fontosnak vagy érdekesnek találsz, ne félj megkérni barátaidat, hogy osszák tovább a bejegyzést ők is. Így több emberhez jut el az általad közzétett tartalom és több lájkot is generál. Ha ismerőseid így tesznek, ne felejtsd el megköszönni ezt nekik, vagy megtenni feléjük ugyanezt.
  4. Vannak olyan felhasználók, akik meglehetősen nagylelkűen osztogatják a lájkokat, tekintet nélkül a tartalom milyenségére vagy a posztoló kilétére. És persze olyanok is vannak, akik szűkmarkúan bánnak az elismeréssel, mintegy egyetértésüket kifejezve kattintanak csak rá egy-egy bejegyzésre. Ha szeretnél tőlük gyakrabban pozitív visszajelzést, fejezd ki te is feléjük tetszésedet.
  5. Próbáld meg lekorlátozni azokat a bejegyzéseidet, amik kimondottan rólad szólnak, ugyanis nem te vagy az egyetlen a világhálón, aki figyelmet szeretne magának. Gondoskodj arról, hogy a faladon ne csak ilyen üzenetek szerepeljenek, hanem olyan barátaidnak szóló kérdések, kiírások is, melyekben egy vicces közös élményre utalsz, esetleg az illető hogyléte felől érdeklődsz.
  6. Az őszinteség mindig jól jöhet: ha előre tudod, hogy néhány napig nem leszel elérhető és főleg nem leszel aktív, oszd meg barátaiddal ennek okát, valószínűleg sokan lesznek, akik örömmel olvasnak majd rólad. Ha nem szeretnél kommentáradatot indítani, mindössze információt közöltél, írd oda ezt is bátran. Amikor visszatérsz majd a hálóra, örömmel fogják venni reakcióidat a hozzászólásaikra.

Ezekben az időkben, mikor olyan sokat foglalkozunk azzal, hogy minél több lájkot gyűjtsünk be a Facebookon, nem szabad megfeledkezni a fent említett 6 pontról. Manapság túlzottan sok felesleges üzenet képződik a felhasználók falain, mint például, hogy mennyire nem érint meg az észak-koreai vezető, Kim Jong Il halálának híre. Mindeközben elfelejtünk ráébredni arra, hogy ami igazán személyes, az mindig több elismerést generál.