5+1 Facebook adatvédelmi beállítás, amit mindenkinek ismernie kell!

Közzétéve: 2012. május 06.

Egyre többen kérdeznek minket a rajongói oldalunkon, vagy személyes üzenetben arról, hogyan tudnák profiljukat kevésbé láthatóvá tenni a Facebookon. Korábban már írtunk ezekről részletesen mi is, de most a hongkiat.com-on találtunk egy rövid, ám lényegre törő összefoglalást a legfontosabb lépésekről, ez alapján készült ez a bejegyzésünk.

Ha igazán hatékonyan akarjuk szabályozni, ki, mit láthat belőlünk a közösségi oldalon, kövessük ezeket az egyszerű lépéseket és máris nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat.

1. Készítsünk listákat az ismerőseinkből!

Sokan használják már, de még mindig vannak jópáran, akik nem tudják, hogy a Google+ köreihez hasonlóan lehetőségünk van ismerőseinket listába rendezni a Facebookon is. Ha nem találjuk a listákat, kattintsunk ide, innen elérhető:  https://www.facebook.com/bookmarks/lists

Az így kialakított listák segítségével már könnyedén szabályozhatjuk, hogy 1-1 bejegyzésünket kik, milyen csoportok láthassák.

Ne feledjük, hogy valahányszor egy új ismerőst visszajelölünk, azonnal tegyük is őt bele a megfelelő listába, hogy a kialakított rendszerünk fennmaradjon és hosszú ideig hatékonyan használható legyen!

2. Tűnjünk el a Facebook keresőjéből!

Ha idegesítőnek találjuk, hogy bárki bejelölhet minket ismerősnek? Zavaró, hogy az ismerős keresőben bárki ránk találhat? Pár kattintással megoldást találhatunk a problémánkra. Menjünk az Adatvédelmi beállítások pontra oldalunkon (vagy kattintsunk ide) és válasszuk ki a „Hogyan lépsz kapcsolatba” menüpontot.

Ha az első pontban a Mindenkit átállítjuk Ismerősökre, vagy Ismerősök ismerősére, máris megakadályoztuk, hogy bárki megtalálhasson minket a közösségi hálón.

3. Iratkozzunk le a keresőoldalakról!

A Facebook keresőjén túl a nagy keresőmotorok is rendszersen böngészik a Facebookon tárolt adatokat. Ha nem akarunk felbukkanni a Google, Bing, Yahoo és a többi kereső oldalain, akkor tiltsuk le az adataink hozzáférését számukra. Ezt is az Adatvédelmi beállításoknál kezdjük, ott is az Alkalmazások, játékok és honlapok szekcióban a Nyilvános keresés beállításnál:

Csak vegyük ki a pipát és máris láthatatlanná válunk a „Nagy Testvér” számára. 🙂

4. Ne engedjük, hogy mások írjanak a falunkra!

A saját üzenőfalunk a saját kis „játszóterünk”, bármit írhatunk oda a gondolatainkról, érzéseinkről, véleményünkről, de ha nem szabályozzuk, hogy az ismerőseink mit oszthatnak meg ugyanitt, könnyen zavaróvá válhat a kommunikációs áradat. Legegyszerűbb, ha eldöntjük, ismerőseink írhatnak-e a falra, vagy sem? Ehhez ismét az Adatvédelmi beállításokhoz forduljunk és az „Idővonal és Megjelölések” részben állítsuk át az engedélyeket. A menüpontok elég beszédesek, nem szorulnak magyarázatra:

5. Az Azonnali testreszabás letiltása

Bár magyarországi weboldalak még nem használják ezt a funkciót, nem árt tisztában lennünk vele, hogy ha engedélyezzük, akkor bizonyos weboldalak azonnal információkat kaphatnak rólunk a Facebook profilunk alapján és ezt figyelembe véve tudnak pontosabb, célzottabb tartalmat megjeleníteni számunkra. A Tripadvisor például azonnal megmutatja, ismerőseink milyen helyeket értékeltek korábban, anélkül, hogy megjelöltük volna a weboldalon,hogy kik az ismerőseink. Ha zavar minket ez a szolgáltatás, legegyszerűbb, ha kikapcsoljuk, ide kattintva. Egyszerűen csak vegyük ki a pipát a megfelelő helyről:

+1. Szabályozzuk, hogy ismerőseink milyen adatokat adnak meg rólunk az alkalmazásoknak!

Sokan ördögtól valónak tartják azokat az alkalmazásokat, amik engedélyt kérnek adataink hozzáféréséhez és amint meglátják a felugró ablakot már zárják is be az adott alkalmazást, nem engedélyezve semmit. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy vannak alkalmazások, melyek hozzáférést kérnek az ismerősök adataihoz is, azokhoz, melyeket az adott barátunk láthat tőlünk. Ha egy ilyen barátunk engedélyezi egy alkalmazásnak az ismerősei adataihoz való hozzáférést, máris megkapta az adott applikáció ezeket az információkat:

Nagyon fontos tehát, hogy szabályozzuk, milyen információkat osztunk meg magunkról az ilyen – tudtunkon kívüli – engedélykérésekkel. Ezt is az Adatvédelmi beállításoknál tudjuk módosítani, itt:

Vessünk egy pillantást a saját listánkra, meglepően sok adatot adunk át, ha még korábban nem szabályoztuk…

Reméljük, ezekkel a beállításokkal segítettünk kicsit megnyugtatóbbá, biztonságosabbá tenni a Facebook használatát. Ha ismertétek az összes állítási lehetőséget, akkor más dolgotok már nincs is, csak a Megosztás gombra kattintva tovább adni ezt a cikket ismerőseiteknek is, hogy ők is elvégezhessék a szükgséges módosításokat! 🙂