5 tipp, hogy ne menj az ismerőseid agyára a közösségi hálón

Közzétéve: 2012. szeptember 06.

Az alábbi írás a mindössze 15 éves közösségi média szakembertől, Lane Suttontól származik, aki arra próbál 5 egyszerű tippet adni, hogyan ne menjünk ismerőseink agyára a túlzásba vitt megosztással és posztolással! A cikket a Mashable oldaláról fordította le Tóth Ági kolléganőnk.

Egy olyan közösségben, ahol szinte elvárás a folyamatos online jelenlét – kiváltképp a fiatalabb generációnál -, hajlamosak vagyunk sokkal több mindent megosztani magunkról, mint amennyit javasolt és illdomos lenne. Egy felmérés szerint a közösségi médiát használók 52%-a oszt meg magáról kockázatos információt, a McAffe jelentése szerint pedig a tinédzserek mindössze 20%-a használja azt az adatvédelmi beállítást, hogy posztjaikat csak az ismerőseik lássák.

A tinik esetében nem csak maga a tevékenység lehet zavaró, hanem sajnos nem elhanyagolható mértékben káros is lehet rájuk nézve, mint ahogy az alábbi esetek is jól példázzák: egy 17 éves felhasználó arról tett közzé fotót, hogy hol tartják a házukban a készpénzt – hamarosan betörés áldozatai lettek. Vagy az a főiskolás lány, aki felszolgálóként nyíltan pocskondiázott egy párt, aki az ő asztalánál 3 óra alatt mindössze 5 dollárnyi fogyasztást produkált, azzal azonban nem számolt a posztoló, hogy a státuszfrissítést a főnöke is láthatja, s ezzel alá is írta felmondó levelét.

Természetesen a Facebookon történő posztok már-már ösztönösnek mondhatók, hiszen sokszor szívesen lapozgatunk vissza egy-egy eseményhez, egy fotóhoz, egy kedves emlékhez, azonban mindez csak addig szórakoztató, amíg egy-egy ilyen bejegyzés nem vezet kellemetlen szituációkhoz. Ha magadra ismersz a fentiekből, és úgy gondolod, szívesen változtatnál közösségi médiás jelenléted jellegén, fogadd meg az alábbi 5 tanácsot!

Csak az igazi barátaidnak posztolj!

Ha szükségét érzed valami veled kapcsolatos bizalmas információ megosztásának, próbáld meg ezeket személyesen közölni azokkal, akiket valóban ismersz, és akikben megbízol. Ha nem tudsz ellenállni az érzés online közzétételének, gondoskodj arról, hogy csak olyat teszel közzé, amiért aztán offline közegben is vállalnád a felelősséget. Az, hogy mindezt a weben csinálod, nem tesz téged névtelenné, mint ahogyan a neveddel fémjelzett kommentek sem süllyednek majd a feledés jótékony homályába.

Azt is érdemes végiggondolni, hogy mekkora figyelmet szeretnél kivívni magadnak – gondolj csak arra a tinire, aki véletlenségből nyilvános eseményt hozott létre a születésnapi partijára, okosan megtámogatta egy rajongói oldallal is, majd szembesülnie kellett 25ezer visszaigazolással, később pedig egy totálkáros szülői házzal.

Kapcsold ki az automatikus check-in funkciókat a mobilodon!

Ha nem lenne világos, hogy pontosan mit takar ez, olvasd el, miért tiltották le ezt az applikációt: http://www.origo.hu/techbazis/20120403-letiltattak-a-csajozos-alkalmazast.html

Az alkalmazás a körülötted lévő lányok helyzetét határozza meg, melyet nyilvános státuszfrissítésekből és check-in-ekből nyer,  hasonlóan a „Tudjuk_mit_csinálsz_éppen” apphoz, ami szintén a nyilvános közzétételekből szedi az infókat: http://weknowwhatyouredoing.com/

Az ICanStalkU oldala ugyan már bezárt, de azért még megtalálható rajta az az angol nyelvű cikk, ami segítséget nyújt az okostelefon felhasználóknak abban, hogyan kapcsolják ki a geolokációs funkciókat az egyes alkalmazásoknál.

Ügyelj instant megosztásaidra!

Bizonyos platformok, mint például a Spotify vagy a Youtube, hajlamosak az első alkalommal elkérni felelőtlen beleegyezésedet abba, hogy onnantól fogva minden náluk generált aktivitásodról a nevedben számolhasson be üzenőfaladon. Van választásod! Kikapcsolhatod ezt az opciót, hiszen egyáltalán nem kell mindenkinek tudnia, hogy éppen mit olvasol, vagy mit hallgatsz. Ha mindenáron szeretnéd erről online értesíteni ismerőseidet, hozz létre zárt csoportot, vagy posztolj testreszabott ismerősi körnek!

Állíts be egy alertet profiljaid időnkénti csekkolására!

Mivel főleg a Facebookra igencsak jellemző, hogy meglehetősen gyakran eszközöl változtatásokat beállításaiban, érdemes neked is legalább 3 havonta ellenőrizned, nem írta-e felül véletlenül a te korábbi szándékaidat a kék óriás. A BlissControll jó eszköz lehet erre, hiszen kifejezetten közösségi médiás account ellenőrzésre találták ki: könnyen  ugorhatsz valamely közösségi oldal beállításaihoz felhasználónév, jelszó, harmadik félhez tartozó engedélyek és adatvédelmi beállítások szempontjából. Hasznos lehet felvenni ezt is napirendre, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy minden téged érintő változásról azonnal vagy időben értesülnél egyébként, ez pedig egyenes út lenne ahhoz, hogy olyanokkal ossz meg bármilyen információt, akikkel egyébként nem szerettél volna.

Tarts fenn jó hírneved!

A Facebook tulajdonképpen minden chatbeszélgetést, fotót és állapotfrissítést ment a saját kis adatbázisába, melyeknek rád vonatkozó részét akár le is töltheted ezen a linken.

A Google saját találati listáit több mint 7 éven át őrzi.

A fenti két tényből egyenesen következik, hogy jó darabig semmi sem fog nyomtalanul eltűnni abból, amit online felületen hoztál létre, vagy amihez a nevedet adtad. A BrandYourself és a Reputation.com  oldalak segítenek számot vetni arról, hogy ezidáig milyen lenyomatot hagytál a weben, illetve figyelmeztetnek, ha valahol említve vagy. De akár a régimódi módszerrel is próbálkozhatsz: állíts be Google Alertet a nevedre!

Ismered a fenti oldalak valamelyikét, esetleg használod is őket? Ha magadra vagy valamelyik barátodra ismertél a cikkben, feltétlenül oszd meg másokkal is, hogy mindenki esélyt kaphasson a jótékony változásra! 🙂