5 tanács, hogy jól kérdezz a Facebook oldaladon!

Közzétéve: 2012. augusztus 29.

A közösségi médiában tett aktivitásaid eredménye az elkötelezettség – ha jól csinálod, amit csinálsz. Az aktivitásaidba beletartozik, hogy közölj, hogy meghallgass, hogy reagálj, ajánlatot tegyél, és kérdezz, méghozzá a helyes formában! Ha ezeket az elvártaknak megfelelően alkalmazod a közösségi hálón, a rajongóid lájkokkal, megosztásokkal és hozzászólásokkal jutalmaznak téged. 

Jeff Korhan cikke a közösségi kommunikáció egyik fő elemére, a kérdezésre fókuszál, ezt fordította le magyarra Tóth Ági kolléganőnk.

Mi váltja ki az emberekből az interakciókat? A releváns, hasznos, szórakoztató tartalom mindenekfelett. Ehhez nem kell több, mint egy jó fotó vagy videó egy rövid üzenettel és tettre hívással – mi sem bizonyítja jobban ennek hatékonyságát, mint hogy jelenleg is naponta 300 millió fénykép kerül ki poszt formájában a hírfolyamba.

A legtöbben eljutnak odáig, hogy megértsék, miért is fontos a jó fotó, de bajban vannak, ha cselekvésre való buzdítást (call-to-action) kell megfogalmazniuk, pedig nincs ebben semmi nehézség: mindent megold egy jól feltett kérdés. Ha ezzel megbirkózol, közösséged tagjai automatikusan meg fogják lépni azokat az interakciókat, amiket látni szeretnél a bejegyzésed alatt. Ehhez felsorolunk 5 jótanácsot, amire érdemes figyelned!

Mindenki a saját igazára hajt

A nagy egyetértések és a nagy viták egyaránt segítenek neked abban, hogy mozgósítsd közönségedet, ám nyilvánvalóan jobban szeretnéd, ha a hangulat baráti és pozitív maradna, nem pedig ellenséges és támadó. A kutatásokból azonban kiderül, hogy a Facebookon feltett kérdésekre egyszerűen ösztönösen válaszolni akarnak az emberek – kiváltképp a megosztó kérdésekre -, semmi egyébért, csak azért, hogy saját igazukat bizonyítsák.

Az emberek véleménye nagyon sokféle lehet, és természetesen mindenki úgy gondolja, hogy az ő véleménye állja meg egyedül a helyét. Adminként mindig tartsd tiszteletben, hogy feltett kérdéseidre homlokegyenest különböző válaszok érkeznek majd, te viszont maradj pártatlan, hiszen a Facebook jellegéből fakadóan arra való, hogy a véleményét mindenki szabadon elmondhassa. Kérdésedet tedd fel okosan, a hozzászólásokat pedig óvatosan moderáld, hogy egyik miatt se szenvedjen kárt az általad felépített rajongói oldal.

Menj biztosra: tegyél fel irányított kérdést!

A rávezető kérdések azért biztonságosabbak a rá érkező kommentek szempontjából, mert egyben a kívánt választ is sugallják. Természetesen itt nem fognak kialakulni parázs viták, se magasröptű eszmecserék, viszont egészséges és biztonságos mederben tartja a hozzászólások jellegét.

Ilyesmikre gondolj:

„Imádnivalóak ezek a cipők! Szerintetek megvegyem?”

„Épp itt lenne már az ideje nyaralni egy jót, nem igaz?”

„Jól esne most csobbanni egyet?”

A pozitív kicsengésű kérdések pozitív válaszokat fognak indukálni, úgyhogy próbálj ezekre koncentrálni!

A provokatív kérdések veszélyesek

Ezek a kérdések jellemzően azok, amik csak úgy tűnnek, mintha a visszacsatolás kedvéért lennének feltéve, a háttérben azonban előre megfontoltan arra áhítoznak, hogy ütköztessék a válaszadók véleményét. Egy klasszikus példa: „Szerintetek ez kövérít?”

Azért veszélyes ilyen kérdéseket feltenni, mert mindig lesznek olyanok, akik könyörtelenül kinyilatkoztatják a véleményüket, a beszélgetés pedig nagyon gyorsan elmegy egy olyan nem kívánt irányba, amit aztán már nehéz leállítani.

A legjobb kérdések azok, amikre nincs jó válasz

Nézzük máris a példákat:

„Ez vajon egy kert vagy egy mező?”

„Hogyan becézed a háziállatodat?”

„Mi volt a suliban a kedvenc tantárgyad?”

Arra ügyelj, hogy a kérdésed mindig egy fotó témájára, történetére vonatkozzon, ne pedig konkrét személyre, ezzel elkerülheted a felesleges sértődéseket.

Az utolsó szó

A kérdéseid természetesen indukálni fognak olyan válaszokat, melyek nagyon negatív irányba terelik a beszélgetést – ilyenkor ne félj közbelépni, de tedd okosan! Ha úgy látod, hogy szembe kerültél egy trollal, ne igázd le, de szabj gátat az öncélú kinyilatkoztatásának – ennek egészen egyszerű módja, ha finoman megfogalmazod egyet nem értésedet, de a hozzászólás végére odaírod: „szerintem”.

Így tulajdonképpen nem ignoráltad a másik véleményét, de nyitva hagytad a lehetőségét annak, hogy mások is hozzád hasonlóan pozitívabb mederbe próbálják terelni a beszélgetést, és lehetővé tegyék a pozitív végkicsengést.

Neked van jól bevált, bármikor alkalmazható kérdésed vagy kérdezési technikád? Tapasztalataid szerint mi a legjobb stratégia? Ha hasznosnak találtad a fenti tanácsokat, ne felejtsd el megosztani a cikket, hátha másoknak is segítesz vele, ha pedig tetszett az írás, nyomj egy tetsziket! És persze ne feledd, örömmel és hálásan veszünk minden szavazatot a Goldenblog-on! 😉