Kategóriák

Archívum

Szeretnéd, ha nem mutatatná a Facebook mikor vagy elérhető?

Írta: besocial,


besocial

Kategória: BeTanuló, Facebook


Vannak helyzetek, amikor az ember jobb szeretné, ha nem derülne ki, hogy épp használja a Facebookot. Nem akar lebukni a főnöke előtt, vagy szeretne kikerülni a Columbo nyomozót lepipáló (ex)barát(nő) látóköréből, vagy csak óvja annyira a privát szféráját, inkább nem kürtölné világgá, hogy most ő Facebookon is elérhető. Mindegy, mi az ok, a lehetőség adott, hogy elrejtsük a Facebookon ezt a státuszunkat.

A csavar ott van a dologban – és emiatt írunk róla külön posztot – hogy nem elegendő egy helyen kikapcsolni ezt a beállítást. Minden olyan eszközön (asztali gép, laptop, mobiltelefon, táblagép külön-külön számít, hiába ugyanazzal a profillal használjuk mindet), amin be vagyunk jelentkezve, el kell végezni ezt a kicsekkolást. Mutatjuk, hol és hogyan!

 

Mi egyáltalán ez az „elérhető állapot”?

Aki angol nyelven használja a Facebookot, annak „Active status”-ként lehet ismerős a fogalom. Ha ránézünk az asztali gépen vagy a laptopon a Facebook jobb oldali sávjára, ott láthatjuk az elérhető ismerősök listáját – pontosabban zöld kör van azok mellett, akik épp facebookoznak / Messengert használják, és az utolsó használat óta eltelt idő jelölése azok mellett, akik épp nem elérhetőek.

A Messengert a telefonon megnyitva az adott csevegési ablak tetején, az ismerősünk neve alatt látható, hogy „jelenleg elérhető” vagy hogy mikor volt online utoljára. Sőt, a Messengeren belül találkozhatunk egy olyan sávval, ahol zöld körrel jelölve az épp elérhető ismerősöket kínálgatja nekünk a Facebook. Vagy ha a fenti menüsávban a második helyen szereplő „Elérhető” feliratra klikkelünk, ott láthatjuk, kik használják épp az alkalmazások valamelyikét az ismerőseink közül.

 

Na de hogyan lehet ezt a zöld kört eltüntetni?

 

Asztali gép / laptop:

A Facebook oldalán a jobb alsó sarokban, az elérhető barátok listája alatt találni egy fogaskerék jelet. Arra klikkelve feljön egy menüsor, az utolsó előtti opció a listában: Elérhető állapot kikapcsolása.

 

Ha ezt kiválasztjuk, felugrik egy ablak, amiben különböző lehetőségek közül választhatunk:

– mindenki elől elrejtjük, hogy elérhetőek vagyunk-e

– bizonyos személyeknek (vagy akár csoportoknak) engedélyezzük, hogy lássák, elérhetőek vagyunk

– csak bizonyos ismerősök elől rejtjük el, hogy elérhetőek vagyunk-e

A számunkra megfelelő opciót kell kiválasztani – bár ha csak néhány személy előtt tiltjuk le az elérhetőség láthatóságát, akkor számoljunk vele, hogy a Messengerben lévő beállításoknál nem tudunk szelektálni: vagy mindenki lát, vagy senki.

 

Messenger

Az alkalmazást megnyitva a telefonon a felső sarokban láthatjuk a miniatűr profilképünket – erre kell ráklikkelni. Ekkor megjelenik nagyobban a profilképünk, valahol alatta pedig az „Elérhető állapot” felirat. Alapállapotként egy zöld kört látunk itt – ez azt jelenti, hogy be van kapcsolva a funkció. Ha ráklikkelünk a sorra, akkor megjelenik egy csúszka az Elérhető állapot megjelenítéséről, itt kell a bal oldalra pöckölni a fehér kört, hogy kikapcsoljuk az elérhetőséget.

A Facebook tutira akar menni, megkérdezi, hogy biztosan kikapcsoljuk-e az elérhető állapotot. Ha a „Kikapcsolás”-t választjuk, akkor leszünk „láthatatlanok” – a Messenger alkalmazásban.

Ez azt is jelenti, hogy innentől nem látunk zöld köröket mások neve mellett sem, tehát nem tudjuk, hogy épp ki van online és ki nincs.

 

Facebook alkalmazás mobilon / táblagépen

Igen, itt is szükséges egy változtatás, ha tényleg a láthatatlanságra törekszünk. Az alkalmazáson belül a jobb felső sarokban találunk egy jelet három vonallal – erre kell ráböknünk és lefelé görgetni egészen addig, amíg nem látjuk a „Beállítások és adatvédelem” menüpontot.

Ezt kiválasztjuk, majd az almenük közül a „Beállítások” felé megyünk tovább. Ekkor bejönnek újabb lehetőségek, kis ikonokkal a bal oldalon. Az a „Adatvédelem” szekcióban találjuk utolsóként az „Elérhető állapot” opciót. Ha ezt kiválasztjuk, megint csak egy csúszkán kell balra pöckölni a fehér kört, hogy eltüntessük magunkat.

És ha minden más eszközön is végigjátszottuk ezt, akkor most már tényleg úgy facebookozhatunk, hogy mások nem feltétlen észlelik.Maradj velünk, hogy ne maradj le
Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ha szeretnél mindig naprakész lenni, ellesni néhány tippet és trükköt, vagy olvasni az üzemeltetés során szerzett tapasztalatainkról, tanácsainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre is!


És Te mit gondolsz?