Amit majdnem biztos, hogy nem ismertél a Facebook szabályzatából

Közzétéve: 2012. október 17.

Amikor létrehozzuk a Facebook fiókunkat, szinte magától értetődő módon elfogadjuk a Facebook Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF) és nagy biztonsággal mondhatjuk, hogy legtöbben úgy, hogy el sem olvassuk azt. Ennek elsősorban az az oka, hogy a szabályzatok hosszúak és érthetetlenül bonyolultnak tűnnek. Ezen próbál változtatni dr. Ormós Zoltán és csapata, akik egy nagy projektbe vágták a fejszéjüket: Usersdigest.net oldalukon kivonatot készítenek különböző online szolgáltatók szerződési feltételeiből, hétköznapi nyelvre fordítva. Lássuk, mi az, amit valószínűleg nem tudtunk eddig a Facebookról!

Facebook felhasználói szabályzat kisokos

Pozitívum:

  • A Facebookon belül külön aloldalak segítik a szellemi tulajdonjogok érvényesítését. Ilyenek például a szellemi alkotások (szövegek, képek, zenék) feltöltéseivel kapcsolatos tájékoztató oldalak, illetve azok az aloldalak, ahol tájékoztatást kaphatsz arról, hogy mit tehetsz, ha a saját szellemi alkotásaidat és védjegyeidet sértő tartalmakra bukkansz a Facebookon.
  • A jelentőeszköz alkalmazásával dönthetsz a képeidet és bejegyzéseidet érintő címkék, jelölések (tag-ek) elfogadásáról vagy visszautasításáról. Ezáltal megelőzheted például, hogy mások olyan tartalmakhoz kössék a neved, melyekben nem szerepelsz, illetve amikkel nem akarsz azonosulni.
  • Ha a Facebookon használsz valamilyen applikációt (pl. egy játékot), akkor ennek a fejlesztői és üzemeltetői kötelesek a számodra ügyféltámogatást biztosítani. Ez segítséget nyújthat pl. abban, hogy az esetleges hibákat bejelentsd vagy tájékoztatást kérj a téged érintő témákban (pl. a felhasználói adataid kezelését illetően).

Figyeljünk oda!

  • Ha tartalmat töltesz fel a Facebookra, akkor a Facebook ingyenes és az egész világra kiterjedő felhasználási jogot szerez a megosztott tartalmaidra. Ezt a felhasználási jogot pedig harmadik személyeknek is továbbadhatja al-licenc formájában. Ha a Facebook használata közben a tartalmadat másokkal is megosztod, akkor hiába törlöd később akár a tartalmadat, akár a fiókodat, a Facebook továbbra is megtartja a számára adott felhasználási jogokat. A tartalmad, pl.: képeid csak akkor törlődnek véglegesen, ha azokat mindenki más is letörli, akivel azt megosztottad.
  • Ha bármilyen tartalmú javaslatot, ötletet küldesz a Facebooknak, akkor azt a továbbiakban mindenféle ellenszolgáltatás nélkül felhasználhatja.
  • A személyes idővonaladat nem használhatod fel a saját jövedelemszerzésed céljából, például akként, hogy a státuszod frissítéseit egy hirdetőnek adnád el.
  • A Facebook visszaveheti a fiókod vagy oldalad nevét, amennyiben ezt szükségesnek tartja, pl. védjegysértés miatt. Arról nem találtunk információt, hogy milyen módon tiltakozhatsz a fiókod, vagy oldalad nevének elvétele miatt.
  • Ha mobilszámodat megadtad a Facebook fiókinformációk között és a számod megváltozik/megszűnik, akkor köteles vagy adataidat 48 órán belül frissíteni.
  • A Facebook megköveteli a Facebookon keresztül elérhető applikációk és a Facebook-kal együttműködő weboldak fejlesztőitől/üzemeltetőitől, hogy olyan kötelezettségeknek is eleget tegyenek, amelyek a felhasználók érdekeit védik (például az applikációkkal megosztott tartalmaid, személyes adataid és a szerzői jogaid védelme érdekében).
  • Ahhoz, hogy automatikusan értesülj a szerződéses feltételek módosításairól, előbb el kell látogatnod a „Facebook Site Governance Page” nevű aloldalra, ahol a „Tetszik” gombra kattintva külön fel kell iratkoznod. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy nem értesülsz a felhasználás feltételeinek a módosulásáról.
  • A Facebook nem csak akkor mondhatja fel a szerződést, ha megsérted annak rendelkezéseit, hanem akkor is megteheti ezt, ha a szerződési feltételek szellemiségét sérted meg (ez utóbbi sokkal tágabban értelmezhető). A Facebook akkor is felmondhatja a szerződést, ha szerinte jogi, vagy egyéb „kockázatot jelentesz a számára”.
  • A szerződésre Kalifornia joga az irányadó és a Santa Clara megyei szövetségi vagy állami bíróságok joghatóságát kötötte ki a Facebook.
  • A Facebook a kártérítési felelősségét 100 amerikai dollárban, vagy a megelőző 12 hónapban általad fizetett összegben limitálta. Ha az alkalmazandó jog ezt nem teszi lehetővé, akkor a Facebook a kártérítési felelősségét nem a fenti számítás szerint, hanem a helyi jog által megengedett lehető legnagyobb mértékben korlátozza.

Érdekesség:

  • A Facebookot már 13 éves kortól használhatod, jóllehet a magyar jog szerint 14 éves kor alatt szinte valamennyi szerződés megkötéséhez szükséges a törvényes képviselőd (pl. a szüleid) hozzájárulása.

Bevalljuk, a fentiek még nekünk is okoztak meglepetéseket. Érdemes átolvasni a többi szolgáltató ÁSZF-jeinek kivonatát is, már majdnem 30 oldalról kapunk rövid áttekintést, az Amazon-tól a Vaterán át a Yahoo!-ig.

És legalább ennyire érdemes megosztanotok ezt a cikket ismerőseitekkel, hiszen valószínűleg ők se tudnak minden pontról a fentiekből…