14 ingyenes közösségi médiafigyelő

Közzétéve: 2012. február 01.

Ha a közösségi médiában szeretnél megjelenni, vagy már használod is, mindenképpen jó ha tudsz olyan eszközökről, melyek a munkád hatékonyságát növelhetik, és eredményének mérését teszik lehetővé. Ha készen állsz egy gyorstalpalóra, olvasd el Tóth Ági kolléganőnk írását, melyet a socialbrite.org cikkének fordításaként készített. A szó szoros értelmében véve persze ezek sincsenek ingyen, hiszen – bár fizetni egyikért sem kell – időt és energiát ebbe is szükséges befektetni.

Ha majd a bejegyzés végére érsz, ne kezdj ész nélkül a felsorolt eszközök használatába, először készíts stratégiát. Legyen ez az ötlépéses programod: figyelsz, tanulsz, felveszed a ritmust, cselekszel, irányítasz. A cikk elolvasása csak az első lépés, utána majd neked kell a tettek mezejére lépned! 😉

1. Wildfire

Hogyan teljesít a márkád a közösségi médiában? A Wildfire arra fókuszál Social Media Monitor nevű szolgáltatásával, hogy az elmúlt egy hónapban melyik márka hogyan szerepelt a Facebookon és Twitteren. Egy egyszerű összehasonlító program tárul elénk, melynek mezőibe beírhatjuk az összehasonlítandó oldalak FB vagy Twitter elérhetőségét, és máris kapunk egy gyorsstatisztikát a két oldal teljesítményéről. A Wildfire egyébként megrendelésre is dolgozik, a cégek számára ugyanis rengeteg magas színvonalú terméket kínál közösségi média kreatívok terén.

2. Social Mention

A Social Mention egy kimondottan közösségi médiában alkalmazott említésekre, kulcsszavakra szakosodott kereső, mely találatai között számon tartja a blogokat, a kommenteket, eseményeket, híreket és videókat is. Külön érdekessége a „passion” illetve a „sentiment” elemek: előbbi %-os adat azt mutatja, hogy a márkát említők hány százaléka beszél folyton erről, utóbbi arányszám pedig megmutatja az egyértelműen pozitív vagy egyértelműen negatív említések számát.

3. Google reader

Kezdetnek nem is találhatnánk jobbat a monitoringhoz, mint ez az alkalmazás. Iratkozz fel a szektorodban található  fontosabb blogokra, versenytársakra, híroldalakra és tweetekre, mindezt egy helyen! Olyan manővereket végezhetünk itt, mint például Youtube-os vagy Flickr-os keresések, melyeknek eredményeiről természetesen tájékoztatást is kapunk. Ha olyan oldal frissítéseire szeretnénk feliratkozni, mely nem rendelkezik RSS követési rendszerrel, próbáljuk ki ezt: http://feedyes.com/

4. Alltop

Leginkább egy online katalógusra emlékeztet ez a weboldal, melyen egy regisztrációt követően beállíthatjuk a követendő témákat. A beállítás után természetesen számtalan forrásból származó automatikus leválogatást kapunk, melyet pörgős, új, és ajánlott témák szerint csoportosít nekünk az Alltop.

5. Hootsuite

A Hootsuite gyakorlatilag egy olyan irányító rendszer, melynek segítségével egy időben tudjuk frissíteni közösségi médiás posztjainkat Facebookon és Twitteren akár egy mobileszközről is. Az ingyenes verzió 5 platform irányítását és 2 RSS csatorna követését teszi lehetővé, azonban fiókonként egy felhasználóban korlátozza a használhatóságot. Az eltelt időszak adatait 30 napig őrzi.

6. Twitter

Ha a Hootsuite lehetőségei nem találkoznak a szükségleteiddel, itt van néhány tipp, hogy a Twitter keresztapasága alatt milyen eszközök állnak még a rendelkezésedre:

  • Twitter részletes keresés – A célszektorban keres kulcsszóra, kulcsszópárokra, helyszínekre és egyéb szűrőkre.
  • Monitter – Szintén kulcsszavak és kifejezések figyelésére alkalmas, de ugyanerre a Hootsuite-ot ajánljuk inkább.
  • Twazzup – Keress egy kifejezésre, és megkapod az összes említést a hírekből és csiripekből – realtime.
  • Postrank – A keresett tartalom közösségi médiás reakcióit mutatja, megosztásokat és retweeteket számol.

További ajánlott oldalak: twitscoop.com, twilert.com, sideline.yahoo.com, peerindex.net, twitterfall.com

7. Facebook kereső

Ne felejtsük ki ezt a lehetőséget sem, hiszen a baloldali navigációval itt is kereshetünk említésekre. A keresett kifejezés találatait emberek, oldalak, helyek, csoportok, alkalmazások, események, webes találatok, ismerősök bejegyzései, nyilvános bejegyzések és csoportok bejegyzései alapján válogathatjuk le aszerint, hogy éppen mit szeretnénk látni.

8. Plancast

A Plancast olyan jövőbeni friss események figyelésére szolgál, melyek egyezést mutatnak az általunk megadott kulcsszavakkal. Figyeld a versenytársak eseményeit, könnyen előfordulhat olyan is, amin szívesen részt vennél, vagy együttműködő partner válhat belőled!

9. Google Alert

Mindenki ismeri, szinte személyi asszisztensként funkcionáló alkalmazás. Adjuk meg a keresett kifejezéseket, és kérjünk azonnali, napi, vagy heti figyelmeztetést az új tartalmak megjelenéséről.

10. BackType

A BackType kimondottan kommentekben való említések figyelésére szolgáló funkció. A segítségével nem csak a pozitív, de a negatív környezetben lévő márkanév említésről is azonnal értesülhetünk.

11. Yahoo Pipes

Egy bonyolultnak tűnő eszköz, melyet a vizuális interfész tesz mégis könnyen kezelhetővé. Jelentkezzünk be Facebook vagy Google account-unkkal, és állítsuk fel figyelőállomásunkat. Használatának bemutatásában ez az oldal segít: http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.info?_id=f1ae63990f6d5b9e48ce807a77bb9995

12. Addict-o-matic

Egy nagyon egyszerű használatú kereső: a begépelt kifejezéshez tartozó összes találatot szortírozza típus és forrás szerint, mely kereséseket természetesen a kedvencek közé tehetjük, hogy később egy kattintásra elérjük mindazon híreket, képeket, videókat és egyéb tartalmakat, melyekre korábban kerestünk.

13. MonitorThis

A kérdéses weboldal nevét begépelve 25 motor kezdi keresni a vele kapcsolatos tartalmakat, kiegészítve az egyes találatok rangsorolásával és népszerűségével.

14. Google Trends

Ha kíváncsi vagy, hogy egyes régi vagy új brand-ek hogyan hatnak egy-egy bloggerre vagy kampányra, a Google Trends a segítségedre lesz. Tulajdonképpen egy adott időszak alatt tanúsított érdeklődést mér a felhasználók kereséseire alapozva. Külön érdekessége, hogy egy adott témában milyen geográfiai megoszlást produkált a keresés a kulcsszavak tekintetében.

Van olyan szolgáltatás amit rendeszeresen használtok és kimaradt a felsorolásból? Küldjétek el nekünk itt kommentben vagy a Facebook oldalunkon. Ha hasznosnak találtátok az ajánlott oldalakat, ne felejtsétek el megosztani a barátaitokkal a bejegyzést!