10 dolog, amit ne nagyon tegyél a Facebookon!

Közzétéve: 2012. augusztus 28.

A realitypod.com 10 jótanácsát hoztuk el nektek magyarul, melyből csaknem mindet határozottan indokolt lenne jó néhány felhasználónak megfontolnia Facebookos jelenléte kapcsán! 

2 milliárd internetfelhasználó, akik közül 950 millióan használják a kék közösségi hálót – ha valami, akkor ez igazán sokat elárul a Facebookról. Az alábbi rövid írásban ezért összeszedtünk 10 dolgot, amit a saját érdekükben nem tanácsolunk sem privát felhasználóknak, sem pedig rajongói oldalaknak a Facebookon!

10. Ne használd a Facebook levelezőjét a meglévő email fiókod helyett!

Ha a közösségi oldalt így is-úgy is egy meglévő fiókkal használod, miért is cserélnéd le a Facebook levelezőjére? Emailezésre használd továbbra is korábbi platformjaidat, hiszen az erre szakosodott kiszolgálók mindig megbízhatóbbak lesznek elektronikus levélforgalmad bonyolítására, mint a Facebook.

9. Ne csinálj két profilt!

Ha szeretnél fenntartani külön egy professzionális és egy privát profilt, az előbb utóbb bajba fog keverni téged. Először is: nem szeretnéd, hogy deaktiválják a fiókodat, ugye? Márpedig a Facebook irányelvei szerint nem tanácsos két identitással jelen lenni a hálón, mert ha elkapnak, bizony jó eséllyel törölni fogják mindkettőt a rendszerből. Másodszor: az, hogy mindkét profil „élő” és friss legyen, bizony igen sok időt kell eltöltened az oldalon, mindamellett, hogy egy idő után fennáll a veszélye annak is, hogy véletlenül összekevered a kettőt. Érthető, hogy nem szeretnéd, hogy a kollégáid a családi fotóidat nézegessék, ennek elkerülésére a két felhasználói fiók helyett inkább használd az erre szolgáló adatvédelmi és láthatósági beállításokat!

8. Ne lájkolj minden oldalt, ami ingyen iPhone-nal kecsegtet…

Őszintén: ingyen iPhone csak azért, mert a tetszik gombra kattintottál? Neked is be kell látnod, hogy ez finoman szólva is átverés. Nem hiszed? Számolj utána!

7. Ne csatlakozz olyan csoportokhoz, ahol a címben csak egy állítást fogalmaznak meg!

Az „utáljuk a Justin Bieber utálókat” illetve a „Belehalok, ha csak egy napig nem láthatom a szerelmemet” csoportok egyáltalán nem biztos, hogy valami pozitívat fognak adni az életedhez. Az, hogy lájkolod a kedvenc éttermed vagy filmsorozatod oldalát, logikus, hiszen nem szeretnél lemaradni a legfrissebb velük kapcsolatos információkról, de az „Imádom a kishúgomat!!! <3” csoporttól pontosan mit is vársz? Hogy majd megajándékozzák őt helyetted? Nem valószínű.

6. Hozzászólásaidban kerüld a szélsőséges politikai vagy vallási meggyőződésed kinyilatkoztatását!

Ugyanis ha valami, akkor ez igazán alkalmas lehet arra, hogy felpaprikázd ismerőseidet és barátaidat, nem beszélve arról, hogy adott esetben akár testi épségedet is veszélybe sodorhatod ez által.

5. Ne add meg a teljes születési dátumodat!

Ha közzéteszed a születésed időpontját, tulajdonképpen megadtad az azonosításodhoz szükséges összes információt. A születési dátumod alapján ugyanis több adatot teszel hozzáférhetővé, mint gondolnád – ha valaki ért hozzá, ezzel akár a hitelkártyádhoz vagy más banki információdhoz is könnyedén hozzájuthat.

Ha eddig nem figyeltél erre, tanácsos legalább a születés évét rejtetté tenni, bár vitán felül az lenne a legjobb, ha ezt a személyes adatodat egyáltalán nem tennéd közzé.

4. Ne használj túl sok szmájlit az állapotfrissítéseidben!

És sok alatt posztonként egynél többet értünk. Ha igazán őszinte vagy magadhoz, akkor a „Srácok!! 😀 Találjátok ki, mit vettem ma! 😀 Egy iPad 2-t! 😀 😛 ;)” finoman szólva is elég bután néz ki.

3. Ne írd ki az üzenőfaladra, hogy elmész otthonról!

Soha, de soha ne tedd közzé a faladon, hogy nem leszel odahaza. Ha mégis megteszed, ennyi erővel meghívást is küldhetnél néhány betörőnek. Különösen figyelj erre akkor, ha nyaralni mész: lehetőség szerint ne írd ki a pontos dátumot, ameddig a lakásod bizonyosan üres lesz!

2. Ne használd tárhelynek a Facebookot!

Törölni az összes fotód eredetijét, miután feltöltötted őket a Facebookra, igazán nagy butaság lenne. Egyrészt a Facebook nem tárhely -kiváltképp nem elsődleges használatra-, másodszor pedig jó, ha tudod, hogy a feltöltött képeid azonnali minőségromláson mennek keresztül, amint a közösségi oldal a saját szintjére butította és méretezte őket.

1. Ne itt bonyolítsd magánbeszélgetéseidet!

Ha nem regisztráltál volna a Facebookra, valószínűleg még most is javarészt az instant messengerek (MSN, icq, Yahoo) töltenék be azt a funkciót, hogy a barátaiddal beszélgetsz rajtuk – miért váltanál hát? Privát beszélgetéseidet tartsd ott, minden egyébre ott az üzenőfal: az emberek úgyis szeretik tudni a másikról, hogy mit csinál!

Egyetértesz a fenti tanácsokkal? Ha te is úgy gondolod, hogy a legtöbben túlságosan könnyelműen használják a Facebookot, egy megosztással sokat javíthatsz a helyzeten, ha pedig tetszett a cikk, nyugodtan adj hangot ennek is!