Kategóriák

Archívum

6 egyszerű lépés a biztonságosabb Facebook használathoz

Írta: Joanelli Tamás,


Joanelli Tamás

Kategória: Facebook, Facebook beállítások


Ha Titeket is idegesít a rengeteg szabály és nincs kedvetek végigbogarászni az újabb és újabb beállítási lehetőségeket, akkor olvassátok el az alábbi bejegyzésünket. Megmutatjuk, hogy állítsátok be a saját profilotokat, hogy csak azok lássák, mit csináltok a Facebook-on, akiknek valóban megengednétek:

1. lépés – állítsuk be, hogy ki láthassa a bejegyzéseinket!

Menjünk a Profilom -> Adatvédelmi beállítások pontba és itt rögtön állítsuk át a középső ikonokat, hogy az Ismerősök legyen bejelölve. Ezzel már meg is oldottuk, hogy alapesetben csak az ismerőseink látják, amit a falunkra kiteszünk.

Ha az ismerősökön kívül szeretnénk a nagyközönségnek is megmutatni egy adott bejegyzést, azt könnyen megtehetjük, egyszerűen csak válasszuk ki a post-nál közvetlenül:

2. lépés – állítsuk be, ki mit láthat az oldalunkból!

Következő lépésként igyekezzünk eltüntetni minden személyes dolgot az idegenek szeme elől. Ugyanitt az adatvédelmi beállításoknál kattintsunk a How You Connect -> Edit Settings opcióra és a felugró ablakban állítsuk be ezeket a paramétereket:

 

Ezzel azt állítottuk be, hogy csak a barátaink látják az információkat rólunk, viszont bárki jelölhet minket ismerősnek és küldhet nekünk üzenetet. Ez utóbbi azért  hasznos, mert mostantól az ismerősnek jelöléshez nem lehet üzenetet csatolni, így hagyjuk meg a lehetőséget, hogy valaki ismeretlenül is megszólíthasson minket. Természetesen ezeket a beállításokat mindenki kedvére alakíthatja, a fenti példa csupán egy ajánlás.

3. lépés – állítsuk be, hogyan jelölhetnek be minket képeken, helyeken

Ha nem szeretnénk, hogy ismerőseink engedély nélkül jelöljenek be minket különböző fotókon, akkor a How Tags Work -> Edit Settings-ben a következő beállításokat végezzük el:

Ezekkel a választásokkal azt érjük el, hogy minden bejelöléskor értesítést kapunk a Facebook-tól és addig nem látszik a bejelölés az üzenőfalakon, amíg jóvá nem hagyjuk azt. A Maximum Profile Visibility-nél mi egy egyéni megoldást javaslunk, ott pedig azt állítsuk be, hogy csak mi láthassuk azokat a bejegyzéseket az üzenőfalunkon, amik úgy kerültek oda, hogy egy ismerősünk bejelölt minket a saját fotóján:

Ezek a fenti paraméterek kiküszöbölnek minden meglepetést, de természetesen ha valaki nem ennyire gátlásos, nyugodtan átállíthatja ezeket az opciókat a kedve szerint. :)

4. lépés állítsuk be, mihez férnek hozzá az alkalmazásaink

Erről egy korábbi cikkünkben írtunk, de most leegyszerűsítve adunk egy javaslatot. Időről időre térjünk vissza az Apps and Websites -> Edit Settings menüponthoz és ellenőrizzük, hogy a korábban engedélyezett alkalmazások milyen információkhoz férnek hozzá adatainkból:

Ha úgy gondoljuk, vannak olyan pontok, amikhez nem akarunk hozzáférést adni, egyszerűen töröljük azt. Természetesen vannak olyan opciók, amik nem távolíthatók el, hisz az alkalmazás futásához kellenek, ezeknél nincs lehetőségünk változtatni. Az ábrán jelöltük, hogy meg tudjuk nézni azt is, hogy az alkalmazás mikor, milyen információt gyűjtött rólunk. Az utolsó pontban pedig meghatározhatjuk, hogy az alkalmazás által generált üzeneteket kik lássák az üzenőfalunkon. Ezt bátran tegyük Friends-re, de ha még jobban titkolózni akarunk, vagy pont ellenkezőleg, akkor változtassuk meg ezt a beállítást a már ismert módon.

5. lépés – állítsuk be a korábbi üzeneteinket!

A Facebook frissítése előtt könnyen előfordulhat, hogy korábbi üzeneteink mindenkinek szóltak, nem csak ismerőseink láthatták. Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy régi bejegyzéseink is csak a barátaink számára láthatók, egyszerűen válasszuk a Limit the Audience for Past Posts -> Manage Past Post Visibility lehetőséget és ott kattintsunk a Limit Old Posts gombra:

Ezzel máris megoldottuk, hogy csak a barátaink látják a régebbi üzeneteinket is.

6. Döntsük el, mit láthatnak, azok, akik feliratkoznak az üzenőfalunkra (Subscribe)!

Ha korábban engedélyeztük, hogy bárki feliratkozhasson az üzenfőfalunkra (bekapcsoltuk a Subscribe funkciót a profilunkon), akkor állítsuk be, hogy ki, mit csinálhat a publikus bejegyzéseinkben. Mi ilyen beállításokat alkalmazunk:

Ezzel letiltottuk, hogy ismeretlenek szóljanak hozzá a közzétett tartalmainkhoz.

Ha már elérhető a Timeline a profilotokban, akkor ezt a beállítást a Friends, Photos, Maps dobozok mellett a Subscribers-re kattintva tudjátok majd szerkeszteni:

Ha ezeket az alapbeállításokat elvégezzük, már biztosak lehetünk benne, hogy nem érnek majd minket meglepetések. Nem fognak idegenek hozzászólni a bejegyzéseinkhez és nem találjuk magunkat olyan képeken bejelölve, amin például csak egy müzlis doboz van, csupán egy nyereményjáték miatt.

A következő alkalommal azt mutatjuk meg, hogyan állítsuk be az értesítéseket és mit kell tennünk, ha valamit eltüntettünk az üzenőfalról, de szeretnénk visszahozni. Addig is osszátok meg ezt a bejegyzést az oldalatokon, ha úgy érzitek, a Ti barátaitoknak is lenne még mit finomítani az adatbiztonságon. :)



Maradj velünk, hogy ne maradj le




Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ha szeretnél mindig naprakész lenni, ellesni néhány tippet és trükköt, vagy olvasni az üzemeltetés során szerzett tapasztalatainkról, tanácsainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre is!


És Te mit gondolsz?